KORISNI SAVJETI

[VIDEO] Muči vas dosadna žgaravica? Evo kako ćete riješiti taj neugodan problem

07.01.2021 u 16:18

Bionic
Reading

Istraživanje koje se pozabavilo žgaravicom kod žena ukazuje da redovito vježbanje i zdrava prehrana mogu značajno smanjiti pojavu tog problema

Žene koje imaju zdravi životni stil mogu značajno smanjiti rizik žgaravice. To je tema istraživanja nedavno objavljenog u časopisu JAMA Internal Medicine.

Osim održavanja zdrave tjelesne težine, žene koje ne puše i piju male količine kave rjeđe boluju od gastroezofagealne refluksne bolesti. U pitanju je dizanje kiseline iz želuca u jednjak.

'Naše istraživanje pokazuje kritičnu važnost izmjene prehrane i životnog stila kako bi se spriječili simptomi žgaravice. Liječnici bi trebali koristiti ove podatke kao dodatni poticaj da savjetuju svoje pacijente o izmjenama prehrane i životnog stila kako bi smanjili nepotrebno korištenje lijekova', rekao je jedan od autora istraživanja i potpredsjednik gastroenterologije u općoj bolnici Massachusetts u Bostonu, dr. Andrew T. Chan.

Žgaravica je problem koji muči oko 30 posto stanovnika SAD-a.

Dr. Chan i njegovi kolege analizirali su podatke gotovo 43.000 žena u dobi između 42 i 62 godine od kojih oko 9.300 pati od žgaravice. Proučavali su utjecaj pet aspekata životnog stila na probleme s dizanjem želučane kiseline – održavanje zdrave tjelesne težine, fizičku aktivnost, nepušenje, konzumiranje male količine kave, čaja i gaziranih pića te zdravu prehranu.

Nepušenje i ograničavanje konzumacije kave, čaja i gaziranih pića na dvije šalice dnevno ili manje smanjuje rizik žgaravice za deset posto. Zdrava prehrana i redovito vježbanje umanjuje šansu žgaravice za 20 posto.

Najveći utjecaj ima tjelesna težina. Održavanje zdrave tjelesne težine smanjuje dizanje želučane kiseline u jednjak za čak 40 posto.

Autori istraživanja smatraju kako je liječnicima do sad bilo prejednostavno prepisati lijek za žgaravicu koji, iako je učinkovit, ne rješava kronične probleme.