KORISNI SAVJETI

[VIDEO] Muči vas dosadna žgaravica? Evo kako ćete riješiti taj neugodan problem

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 07.01.2021 16:18
  • Objavljeno 07.01.2021 u 16:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Istraživanje koje se pozabavilo žgaravicom kod žena ukazuje da redovito vježbanje i zdrava prehrana mogu značajno smanjiti pojavu tog problema

Žene koje imaju zdravi životni stil mogu značajno smanjiti rizik žgaravice. To je tema istraživanja nedavno objavljenog u časopisu JAMA Internal Medicine.

Osim održavanja zdrave tjelesne težine, žene koje ne puše i piju male količine kave rjeđe boluju od gastroezofagealne refluksne bolesti. U pitanju je dizanje kiseline iz želuca u jednjak.

'Naše istraživanje pokazuje kritičnu važnost izmjene prehrane i životnog stila kako bi se spriječili simptomi žgaravice. Liječnici bi trebali koristiti ove podatke kao dodatni poticaj da savjetuju svoje pacijente o izmjenama prehrane i životnog stila kako bi smanjili nepotrebno korištenje lijekova', rekao je jedan od autora istraživanja i potpredsjednik gastroenterologije u općoj bolnici Massachusetts u Bostonu, dr. Andrew T. Chan.

Žgaravica je problem koji muči oko 30 posto stanovnika SAD-a.

Dr. Chan i njegovi kolege analizirali su podatke gotovo 43.000 žena u dobi između 42 i 62 godine od kojih oko 9.300 pati od žgaravice. Proučavali su utjecaj pet aspekata životnog stila na probleme s dizanjem želučane kiseline – održavanje zdrave tjelesne težine, fizičku aktivnost, nepušenje, konzumiranje male količine kave, čaja i gaziranih pića te zdravu prehranu.

Nepušenje i ograničavanje konzumacije kave, čaja i gaziranih pića na dvije šalice dnevno ili manje smanjuje rizik žgaravice za deset posto. Zdrava prehrana i redovito vježbanje umanjuje šansu žgaravice za 20 posto.

Najveći utjecaj ima tjelesna težina. Održavanje zdrave tjelesne težine smanjuje dizanje želučane kiseline u jednjak za čak 40 posto.

Autori istraživanja smatraju kako je liječnicima do sad bilo prejednostavno prepisati lijek za žgaravicu koji, iako je učinkovit, ne rješava kronične probleme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!