RJEŠENJA IZ PRIRODE

Muku mučite sa žgaravicom? Evo koje namirnice vam mogu pomoći

02.10.2019 u 17:13

Bionic
Reading

Vijest o povlačenju dva popularna lijeka za žgaravicu sa zastrašujućim podatkom - u kojima bi se moglo skrivati vjerojatno karcinogeno onečišćenje koje bi moglo uzrokovati rak izazvala je burne reakcije i kod nas, budući da mnogi imaju problema sa žgaravicom

Ako muku mučite sa žgaravicom, umjesto štetnih lijekova, rješenje možete potražiti u nekoliko namirnica koje su puno bolja i zdravija opcija.

Đumbir

Đumbir je iznimno učinkovit kod želučanih problema, a posebno dobro djeluje na žgaravicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani - juhama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno djelovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima.

Zob

Zob je biljka koja će vam biti savršen saveznik u borbi protiv žgaravice. Sadržava brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljikohidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo probavlja pa je stalan izvor energije i blagotvorno djeluje na cjelokupni probavni sustav. To znači da žgaravica postaje stvar prošlosti.

Banane

Banane su izvrstan lijek za žgaravicu jer se prianjaju za upaljeni jednjak i štite ga od kiseline koja se vraća iz želuca. imaju vrlo nisku kiselost.

Komorač

Komorač je još jedan od začina koji možete koristiti za rađenje čaja kad vas muči probava. Dvije žličice sjemenki komorača i malo meda pomiješani s vrućom vodom odličan su lijek protiv žgaravice.

Jabuke

Jabuke sadrže niz antioksidativnih tvari koje brane stanice tijela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu tijelu u normalnom funkcioniranju. Odavno je poznato da jabuka dobro djeluje na probavu, a sada je dokazano i da sprečava žgaravicu.

Mahunarke

Mahunarke su hranjivi gusti ugljikohidrati koji dolaze s puno vlakana, a zbog toga ih vaše tijelo lako probavlja. One imaju stabilizirajući učinak na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da grah može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja također pokazuju i da mahunarke blagotvorno djeluju na žgaravicu.

Zeleno povrće i salate

Salata bez octa može učiniti čuda za žgaravicu. Zeleno povrće sigurno nije uzrok vraćanja kiseline u jednjak, već nešto drugo poput sira. Kuhano i popareno povrće s malo maslinova ulja dobra je ideja ako vas često muči žgaravica. Začini koje možete koristiti su bosiljak i origano.  

Kefir i aloja

Pomiješajte čajnu žlicu soka od aloje s nekoliko žličica kefira. Ova mješavina sigurno će vam smanjiti neugodu koju izaziva žgaravica. No ne pretjerujte sa sokom od aloje jer biste mogli dobiti proljev.

Zobena kaša

Zobena kaša zaštit će vam želudac i pružiti osjećaj sitosti. Osim toga, zobena kaša puna je zdravih vlakana. Oprez: izbjegavajte dodavati vrhnje u zobenu kašu jer može uzrokovati žgaravicu.

Slatki korijen

Slatki korijen, poznat i kao gospino bilje, također ima ublažavajući utjecaj na jednjak jer se, poput banane, lijepi za njega te ga tako štiti i smiruje upalu. Bilo koja hrana koja zahtijeva više žvakanja također je dobra jer povećava količinu sline koju gutate što također smanjuje negativan učinak žgaravice.

Još nekoliko korisnih savjeta: 

Jedite češće, a manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak.

Povećana tjelesna težina, a posebno pretilost su faktor rizika. Većina osoba osjeća slabljenje žgaravice nakon smanjenja tjelesne težine.

Cigarete, kava, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, ubojita su kombinacija kad je u pitanju žgaravica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.