RODITELJSKE MUKE

[VIDEO] Koliko sati sna je potrebno bebama i zašto se ne treba zabrinjavati ako se često bude po noći

13.07.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Potpuno je moguće da novi roditelji koji ne uspijevaju naučiti svoju bebu da mirno spava cijelu noć zapravo ne rade ništa krivo. Novo istraživanje ukazuje kako su problemi sa spavanjem normalni dio dječjeg razvoja

Doktorica Juulia Paavonen koja radi u bolnici Helsinškog sveučilišta u Finskoj glavna je autorica istraživanja koje se pozabavilo sa spavanjem beba. Istraživanje je otkrilo da šest mjeseci stara djeca trebaju oko 20 minuta da zaspu te da se dvogodišnjaci još uvijek jednom probude tijekom noći.

'Sad znamo da su razlike između osoba prilično velike te da se navike vezane uz padanja u san, buđenja, noćnog bdijenja i ritma spavanja često razvijaju različitim brzinama', rekla je dr. Juulia Paavonen.

Roditelji često brinu koliko kvalitetno njihova djeca spavaju s obzirom da noćna buđenja remete živote svih ukućana i ostavljaju dojam da nešto nije u redu s razvojem djeteta. Osobe koje su roditelji prvi put pogotovo vide česta noćna buđenja kao znak bolesti, gladi ili boli.

Istraživanje je ispitalo gotovo 5.700 roditelja u vezi spavanja njihove djece u prve dvije godine života. Oko 40 posto ispitanika bilo je prilično zabrinuto kad su im djeca imala oko osam mjeseci.

Dječji san s vremenom postaje stabilan i čvrst. Bebe koje po noći uglavnom spavaju između devet i deset sati često manje spavaju tijekom dana. Umjesto pet sati, spavaju oko dva sata po danu.

Kako se dječje spavanje tijekom dana smanjuju, tako im se i dnevna potreba za snom smanjuje. Kad djeca počnu tokom dana drijemati samo jednom, cjelokupni broj sati sna im se uglavnom smanji na 12 sati dnevno. To se uglavnom dogodi do njihovog drugog rođendana.

Ono što nije vrlo često je da osam mjeseci stare bebe ne mogu zaspati duže od 40 minuta ili da se po noći bude i ostaju budna sat vremena ili duže. Također je neobično i kad su djeca u dobi od godinu dana budna duže od 45 minuta nakon buđenja po noći, ili duže od 30 minuta u dobi od godinu i pol.

Roditelji bi u takvim slučajevima trebali razgovarati s pedijatrom kako bi bili sigurni da je sve u redu.

'Rast je vrlo bitan. Bebin posao je jesti, spavati i rasti. Problemi s rastom koristan su znak da možda postoji neki zdravstveni problem', rekla je doktorica Joanna MacLean koja radi na Sveučilištu Alberte u Edmontonu u Kanadi.

Roditelji bi također trebali izbjegavati buditi bebu koja spava jer se veliki dio razvoja djetetova mozga događa baš tijekom sna. Roditelji koji se pobrinu da im dijete ima raspored spavanja i svakodnevnu rutinu na taj način pomažu da dobije vrijeme neophodno za odmor i razvoj.

Roditelji mogu početi navikavati dijete na raspored spavanja zagušenim svijetlom i smanjivanjem interakcije tijekom noći, a jačim svijetlom tijekom dana.

Odijevanje pidžame također je koristan ritual koji djecu priprema za spavanje.