ESENCIJALAN ZA METABOLIZAM

[VIDEO] Koje su najveće koristi B6 vitamina i koje ga namirnice sadrže

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 17:28
  • Objavljeno 21.09.2020 u 17:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

B6 vitamin jedan je od osam B vitamina važnih za kardiovaskularno zdravlje, metabolizam i mnoštvo drugih tjelesnih procesa

B6 vitamin ima osam koristi za zdravlje. Kao i većina B vitamina, B6 pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Njegova je uloga važna u metaboliziranju ugljikohidrata.

Druga korist B6 vitamina je što dobro surađuje s B12 vitaminom i folnom kiselinom koji smanjuju razine homocisteina koji je odgovoran za slabljenje zdravlja srca i kosti.

B6 vitamin također jača zdravlje mozga. Njegova je uloga u stvaranju važnih hormona poput dopamina, serotonina, melatonina i noradrenalina.

Kod trudnica B6 vitamin pomaže s jutarnjim mučninama. B6 smanjuje osjećaj mučnine, dok druge tvari smanjuju koliko će trudnica povraćati.

Postoji mogućnost da B6 vitamin umanjuje epileptične napadaje kod novorođenčadi. Djeca koja pate od genetskog poremećaja koji uzrokuje napadaje morat će dobivati injekcije ostatak života.

B6 vitamin jača imunološki sustav. Njegova je uloga poboljšanje upravljanjem bijelim krvnim zrncima da idu kamo trebaju kako bi spriječili štetu ili infekciju. Manjak B6 vitamina smanjuje stvaranje limfocita i antitijela.

B6 vitamin sudjeluje u stvaranju hemoglobina što pomaže kod sprječavanja slabokrvnosti. Crvena krvna zrnca raznose kisik po tijelu. Kad se to ne događa na neophodnoj razini, dolazi do slabosti i umora.

Najmanje B6 vitamina treba djeci, dok ga najviše trebaju trudnice i starije osobe. Postoji niz namirnica koje u sebi sadrže B6 vitamin.

Najviše B6 vitamina može se naći u kikirikiju, no ima ga i u piletini, svinjetini, mlijeku, soji, bananama, špinatu, narančama i zobi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!