OVO BACA NOVO SVJETLO

Nova saznanja: Stručnjaci tvrde da nema znanstvenih dokaza da vitamin D pomaže u borbi protiv koronavirusa

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 13:55
  • Objavljeno 01.07.2020 u 12:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Liubov Kazarinova / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako se vjerovalo kako je vitamin D vrlo koristan u sprječavanju i liječenju Covida-19, britanski znanstvenici došli su do novih spoznaja koje bacaju novo svjetlo na ovu pretpostavku

Britanski nacionalni zdravstveni institut NICE (National Institute for Health and Care Excellence) je izvijestio kako nakon što su detaljno analizirali pet istraživanja, nisu našli dokaze koji bi podržali teoriju da uporaba različitih dodataka prehrani s vitaminom D pomaže sprječavanju ili liječenju Covid-19.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu kako nema dokaza kako uzimanje suplemenata s vitaminom D utječe na bilo koji način na Covid-19.

Naime, budući da se pokazalo kako je veći broj osoba tamnije puti poput Afroamerikanaca ili Azijata umire od Covid-19, znanstvenici su posumnjali kako je razlog u tome da što je viša razina melanina u koži dolazi do manje apsorpcije vitamina D koje proizvodi sunčeva svjetlost - no čini se da ova pretpostavka ne drži vodu.

Britanski je zdravstveni institut sad objavio kako nema dokaza koji bi potkrijepili bilo kakvu korist od unošenja vitamina D u borbi protiv sprječavanja ili liječenja od Covid-19.

Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i njezi (NICE) rekao da, pregledavši pet studija, nije pronašao dokaze koji bi potkrijepili bilo kakvu korist od vitamina D u odnosu na Covid-19.

'Iako unošenje vitamina D koristi dobrobiti našeg organizma, nismo pronašli dovoljno dokaza koji podupire uporabu dodataka vitamina D za liječenje ili prevenciju Covid-19. Istraživanja o ovoj temi još traju i NICE nastavlja pratiti nove objavljene dokaze', kaže Paul Chrisp iz NICE-a.

Međutim savjetuje da se nastavi slijediti savjet o uzimanju 10 mikrograma vitamina D dnevno za održavanje zdravlja kostiju i mišića, zbog zabrinutosti kako ljudi nisu dobivali dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom lockdowna.

Jedna od najčešće podržanih studija koja podupire hipotezu da vitamin D smanjuje rizik od akutnih infekcija respiratornog sustava je ona koju je 2017. vodio prof. Adrian Martineau no i on sam je te dokaze okarakterizirao kao dvojbene.