NIJE JEDINA

[VIDEO] Glumicu Alyssu Milano šokirao je gubitak kose zbog koronavirusa, ali liječnici nisu tako iznenađeni

12.08.2020 u 17:00

Bionic
Reading

U nedjelju je glumica Alyssa Milano na svom Instagramu podijelila video na kojemu vidno potresena obožavateljima pokazuje koliko kose gubi samo jednim četkanjem, kao posljedica prebolijevanja bolesti Covid-19

Milano je simptome Covida-19 osjetila još u ožujku, ali čak dva testa pokazala su da je negativna. Kako je neke simptome nastavila osjećati i kasnije, napravila je ponovno test krvi koji joj je pronašao Covid-19 antitijela. 47-godišnja glumica, poznata po ulozi u popularnoj seriji 'Melrose Place', ubraja se u tzv. 'dugooporavljajuće pacijente', čiji oporavak traje znatno duže od prosjeka.

Ispadanje kose mjesecima nakon prebolijevanja Covid-19 iznenadio je slavnu glumicu, ali liječnici nisu tako iznenađeni ovom pojavom, tim više što je sve više prijavljenih slučajeva ove pojave.

Dr. Esther Fremman, upraviteljica Dermatology COVID-19 Registry, baze podataka dermatoloških manifestacija Covida-19 koja broji oko tisuću slučajeva ove pojave u 38 zemalja, kaže kako sve veći broj pacijenata koji se oporavljaju od koronavirusa prijavljuje gubitak kose nakon prebolijevanja Covida.

Specijalist za zarazne bolesti Amesh A. Adalja iz Johns Hopkins Centra nije iznenađen ovom pojavom i objašnjava za časopis Health kako je to posljedica mehanizma zvanog telogen effluvium.

'Nakon doživljavanja fiziološkog stresa može doći do stanja koje utječe na ciklus rasta folikula dlaka. To se stanje naziva telogen effluvium, a zabilježeno je kod brojnih različitih vrsta bolesti, između ostalog i kod malarije ili tuberkuloze', objašnjava dr. Adalja za Health i dodaje da se obično manifestira oko tri mjeseca nakon stresnog događaja, a pogađa i muškarce i žene.

Dermatolog Angelo Landriscina obašnjava kako ova vrsta gubitka kose može uslijediti nakon bilo kojeg stresnog događaja u životu, a ne samo teže bolesti, pa se javlja i nakon operacije ili ozbiljnih psiholških stresova kao što je gubitak voljene osobe. Landriscina napominje kako ovdje nije riječ o svakodnevnom stresu.

Za bolje razumijevanje stanja telogen effluvium, treba shvatiti ciklus rasta kose

'Uobičajeno se u bilo kojem trenutku od 85 do 90 posto naše kose nalazi fazi koju nazivamo anagen ili faza rasta. Istovremeno se od1 do 2 posto kose nalazi u prijelaznoj fazi koju nazivamo katagen. Do 10 posto naše kose je u talogenu ili u fazi mirovanja, fazi u kojoj se kosa obično prorijeđuje. Kod telogen effluviuma više kose nego što je to uobičajeno prelazi u telogenu fazu i ispada', objašnjava dr. Landriscina.

Iako je ispadanje kose normalno i prema navodima Američke dermatološke akademije uobičajeno se gubi 50 do 100 vlasi dnevno, značajno veći gubitak od ovoga smatra se pretjeranim i za posljedicu ima dijagnozu telogen effluvium.

Iako ne postoje dokazi za mehanizam koji kod koronavirusa pokreće gubitak kose, telogen efflumium momže izazvati bilo koja ozbiljnija bolest, što Covid-19 sigurno je.

'Mnogi pacijenti s Covid-19 ozbiljno se razbolijevaju, dobivaju visoku temperaturu i druge simptome za koje znamo da se mogu povezati s telogen effluviumom', kaže dr. Landriscina i dodaje kako je poznato i da se hormon stresa kortizol tijekom teže bolesti oslobađa u većim koičinama, a poznato je da kortizol može utjecati na strukturu kose.

Telogen effluvium čak može biti uzrokovan psihološkim stresom

'Covid-19 nam je očito donio jako puno stresa, ali ne samo fiziološkog stresa tijela kao posljedice infekcije. Pandemija je uzrokovala različite brojne vrste stresa od finacijskog do smrti voljene osobe ili problema vezanih uz brigu o djeci', kaže za Health Kristen Lo Sicco, asistentica dermatologije u medicinskom centru NYU Langone Health.

'Telogen effluvium obično traje do šest mjeseci i u osnovi je igra strpljenja', kaže dr. Adalja i dodaje da svi koje je pogodio gubitak kose uzrokovan stresom mogu očekivati postupan oporavak kose kad im počne rasti nova kosa.

Onima nestrpljivijima koji su pogođeni telogen effluviumom dr. Landriscina preporučuje lokalnu primjenu 5-postotne otopine minoksidila.

'To će potaknuti folikule dlake da ranije napuste talogenu fazu i vrate se u anagen ili fazu rasta', objašnjava dr. Landriscina.