GOURMAND BEST IN THE WORLD

Veljko Barbieri u konkurenciji za najbolju mediteransku kuharicu 2013.

03.01.2014 u 13:16

Bionic
Reading

'Hrvatska kuhinja' Veljka Barbierija odabrana je za najbolju domaću kuharicu u protekloj godini te ulazi u završno Gourmandovo natjecanje najboljih na svijetu

'Hrvatska kuhinja' svojevrstan je nastavak velikog Barbierijeva hita 'Priča o dalmatinskoj kuhinji'. U ovoj knjizi naš nagrađivani književnik i najveći poznavatelj povijesti gastronomije otkriva 606 recepata.

Barbieri je, podsjetimo, prvo Gourmandovo globalno priznanje doživio 2005. u Švedskoj. Sa svojim je 'Kuharskim kanconijerima' osvojio prvu nagradu 'za one što kuhaju perom' Gourmand World Cookbook Award u kategoriji za kuhinje Sredozemlja.

Proglašenje Gourmandova pobjednika i dodjela nagrade The Best in the World održat će se u Kini, na pekinškome Sajmu kuharica 20. svibnja 2014. U međuvremenu će – već ovog mjeseca – Veljko Barbieri svijet obogatiti još jednim naslovom u izdanju Profil Knjige. „Vrijeme je za gozbu” svojevrstan je umjetnički vrhunac Barbierijeva nastojanja da poveže dvije velike ljubavi: lijepu književnost i gastronomiju.

 U ovoj knjizi naš nagrađivani književnik i najveći poznavatelj povijesti gastronomije nudi nam 606 recepata iz svih krajeva Hrvatske. 'Hrvatska kuhinja' podijeljena je na poglavlja: Predjela i salate; Juhe; Rižoti, tjestenine, kruhovi; Jela od povrća; Jela od mesa; Jela od ribe, rakova, školjaka, glavonožaca, žaba i puževa te Kolači. Recepti su uglavnom tradicionalni i mirišu na ukusna jela koja smo jeli u domovima svojih baka ili u svečanim prigodama. Mnoga od tih jela nikad se nismo usudili pripraviti jer su se činila previše komplicirana ili preteška u svakom smislu.

U ovoj kuharici Veljko Barbieri i gostujući chefovi iz poznatih restorana diljem Hrvatske nude neke sasvim tradicionalne recepte, neke prilagođene današnjim vremenima i modernizirane te neke vlastite, temeljene na jelima iz drevnih vremena. Tako smo dobili divan spoj klasičnih i novih jela koja postaju prepoznatljiv i zaštitni kulinarski znak određenog kraja. Svaki recept prikazan je slikom, a ispod njega navodi se njegovo podrijetlo ili autor.