adaptacija kupaonice

Vapi li vaša kupaonica za renovacijom?

20.11.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Vapi li vaša kupaonica za renovacijom i napokon ste se odlučili za adaptaciju? Želite postići najbolji rezultat adaptacije, stvoriti prostor koji zadovoljava funkcije higijene, opuštanja te novo iskustvo uživanja?

Kupaonica već dugo nije samo mjesto u kojem započinjemo ili završavamo dan perući zube, već je postala oaza mira, čistoće i opuštanja.

Prije nego počnete maštati o novoj kupaonici, potrebno je osigurati budžet koji je poprilično visok, posebno ukoliko želite kompletnu adaptaciju. Moramo napomenuti da će vas ova, vjerojatno kao i svaka druga adaptacija koštati više nego ste planirali, iako je izrada plana i programa budžeta itekako bitna. Mi ćemo se pozabaviti temom kompletnog preuređenja takozvane “male” kupaonice, koje su ujedno i najčešće u našim domovima, te im se površine kreću od 5-15m2.

Istražujući ponude na tržištu došli smo do zaključka da se cijene kompletnih adaptacija malih kupaonica kreću od 15.000,00 -25.000,00 kuna, s tim da cijene mogu odstupati u slučajevima nekih posebnih zahtjeva, i konačno se cijena obračunava nakon izmjere i pregleda dovršenog posla, stoga je ovdje navedena cijena okvirna i svakako ovisi od odabira izvođača.

Cijena kompletne adaptacije odnosi se na:

  • rušenje i demontažu kompletnog postojećeg namještaja, sanitarija, instalacija, te odvoženja šute,
  • vodoinstalaterske radove, koji uključuju materijale i rad (postavljanje novih cijevi, priključaka i pripadajućih instalacija), kao i montažu svih sanitarnih elemenata,
  • elektroinstalacijske radove, uključujući instalacije za rasvjetu, utičnice koje su obično uključene u cijenu u određenom broju (obično do 3),
  • instalacije grijanja, instalacija za radijator, te njegova postava,
  • zidarski radovi,
  • keramičarski radovi, u cijenu je obično uključen sav materijal osim keramičkih pločica,
  • soboslikarski radovi, koji uključuju impregniranje, gletanje, bojanje (obično u bijelu boju).

Nakon što ste popriličan iznos investirali u tzv. građevinsku adaptaciju, slijedi onaj ljepši dio uređenja kupaonice koji se odnosi na estetski, odnosno 'vidljivi' dio, za koji je granica vaš preostali budžet. U malim kupaonicama vrlo je važno obratiti pozornost na funkcionalnost same kupaonice. Uz to i na razne trikove kojima možemo smanjiti konačnu investiciju, a da doživljaj bude jednak. Odluka će u tome slučaju pasti na tuš kabinu umjesto kade. U tom slučaju pločice se ne stavljaju više od zida do zida, odnosno po svim površinama, već postoje posebne kupaonske boje za zidove.

Kod 'štednje' je važno spomenuti da se nikako ne preporučuje kupovati slavine bez garantnog roka, te od nepoznatih i neprovjerenih proizvođača. Obično su malo skuplje, ali to nije jedan od brzo potrošnih materijala, te komad u koji se isplati uložiti.

Kod malih kupaonica možemo se poigrati i svjetlošću, koja je iznimno bitna zbog veličine prostora, stoga je potrebno osigurati što bolje osvjetljenje. Vizualno veći prostor postići ćemo i korištenjem svjetlijih boja, kvalitetnim pozicioniranjem ogledala, dijagonalnim postavljanjem pločica…

Ako ste još u fazi osiguravanja budžeta za prethodno navedene zahvate, svoju kupaonicu možete vrlo brzo i jeftino vizualno popraviti novim dekorom. Pod novim dekorom mislimo na: ogledalom, ručnicima življih boja, uklanjanjem suvišnog namještaja, dodavanjem raznih dekorativnih elemenata koji daju osjećaj glamura, te stvaraju dojam punoće i sklada i daju potpuno novo ruho vašoj kupaonici, a sve navedeno možete iskoristiti u novoj kupaonici kada vam budžet dopusti veće zahvate!

POŽELITE LI UMJESTO ADAPTACIJE POSTOJEĆE, PRONAĆI NOVI DOM SA SAVRŠENOM KUPAONICOM, ZAVIRITE U PONUDU NA PRVOM KVADRATU!

*Svrha ovog članka je informativno-zabavna. PRVI KVADRAT D.O.O. ne preuzima nikakvu odgovornost ili obvezu u pogledu cjelovitosti bilo kojeg podatka koji je naveden u članku.