SITI A VITKI

Uživajte u hrani i mršavite na talijanski način

30.05.2011 u 08:45

Bionic
Reading

Možda se s drugim dijetama mršavi brže, no razlika je u tome što se s talijanskim načinom prehrane nikad nećete biti gladni, a osim toga nećete ni osjećati kao da se nečega odričete. U konačnici ćete se riješiti viška kilograma jedući zaista ukusnu hranu, a kilogrami se neće vratiti jer ste promijenili prehrambene navike. Gubitak od oko pola kilograma tjedno možda vam se ne čini kao velik uspjeh, no u samo 14 tjedana moguće je izgubiti 6,35 kilograma

No da biste uspjeli u tome potrebno je početi živjeti poput Talijana. Za početak promijenite način razmišljanja, nemojte biti 'na dijeti' već uživajte u ukusni, zdravim obrocima spravljenim od kvalitetnih namirnica, savjetuje Gino D'Acampo, autor 'Talijanske kuharice' u izdanju Mozaik knjige.

Kupujte dok ne padnete s nogu
Ciklus uživanja započnite punjenjem vrećica za kupnju. Kupujte najkvalitetnije namirnice koji si možete priuštiti, hrana će biti svježija, a pronaći ćete lokalne sezonske proizvode koji u daleko ukusniji od onih s drugog kraja svijeta. Talijani vole ići na tržnice i pažljivo birati voće, povrće, meso, ribu i kruh.

Pripremite se na rad

Ako želite prekrasno vitko tijelo, morat ćete ući u kuhinju i početi pripremati jelo od početka i pritom uživati u kuhanju. Zapamtite, devet od deset Talijana svaki dan kuha cijele obroke i mnogo je manja vjerojatnost da će imati problema s težinom.

Kuhajte samo jedan obrok

Tradicionalnim talijanskim domaćicama ne pada na pamet kuhati poseban jela za djecu i odrasle ukućane. Umjesto toga svi, stari i mladi, za vrijeme obroka jedu isto jelo.

Okupite se oko stola u blagovaonici
Zbog zaposlenosti mnogi od nas jedu u hodu ili gledajući TV zbog čega uništavamo liniju jer u organizam unosimo puno više kalorija ako ne pazimo što jedemo. Talijani svaki obrok doživljavaju kao prigodu da se obitelj nađe na okupu te zato jedu za stolom. Jede se polagano, svi uživaju u razgovoru i međusobnom društvu. Osim što su dobri za probavu, dulji obroci pomažu nam da shvatimo kao smo siti i prestanemo jesti. Mozgu je potrebno 15 minuta da registrira da smo siti, tako da ma koliko hrane pojeli u prvih 15 minuta, nećemo se osjećati sitima.

Porcije neka budu male
Talijanska se večera ne sastoji od golemih količina tjestenine, zapravo su  porcije hrane relativno male. Primjerice, porcija mesa ili ribe trebala bi biti veličine paketa karata. Pripazite, stoga, na veličinu porcija, pogotovo kad jedete tjesteninu.

Izbacite grickalice

Talijani rijetko jedu grickalice. Umjesto toga dovoljno jedu za vrijeme obroka, tako se zasite na pravilan način zbog čega nisu gladni do sljedećeg obroka.

Rajčice, tjestenina, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak ključni su sastojci u talijanskoj kuhinji
Pridržavajte se i sljedećeg: uz obroke pijte 300 ml obranog mlijeka na dan. Možete ga upotrijebiti u pripremi ukusnog talijanskog capuccina ili kave s mlijekom. Mlijeko je izvrstan izvor kalcija, koji nije bitan samo za zdravlje kostiju nego može pomoći i u sagorijevanju masnoća koje se gomilaju oko struka.

Započnite svaku večeru zdjelom salate kako biste povećali unos hranjivih tvari i vlakana, odaberite različito povrće, poput zelene salate, rajčice, krastavce, radič, luk, papriku, gljive, zelene mahune, naribanu mrkvu, celer, rikulu, potočarku i komorač. Preskočite maslinovo ulje, ali salatu prelijte kvalitetnim balzamičnim octom.

Svake večeri možete uživati u čašici do dvije pića, a čaša ne bi smjela biti veća do 125 ml.

Nemojte soliti jela.

Doručak: jedna porcija rajčica s roštilja punjenih kajganom od jaja i dimljenog lososa posluženih s jednom kriškom integralnog prepečenca.

Potrebni sastojci za dvije osobe

2 velike okrugle rajčice
2 jaja
1 bjelanjka jajeta
60 g dimljenog lososa narezanog na kriške, pa na komadiće
2 žlice obranog mlijeka
sol i papar

Jako zagrijte roštilj. Prerežite rajčice po dužini, pa žlicom izvadite meso i sjemenke. Savite rajčice na roštilj ili gril tavu i pecite dvije minute. U međuvremenu jaja i bjelanjak jajeta stavite u zdjelu, dodajte komadiće lososa, ulijte mlijeko i začinite paprom i soli. Dobro istucite.

Prelijte u srednju veliku tavu i uz stalno miješanje pecite na umjerenoj vatri dok jaja ne budu ispečena prema vašem ukusu. Napunite tople rajčice jajima, pospite s malo papra i odmah poslužite.

Ručak: salata od tri vrste mahunarki s tunjevinom i svježom metvicom

Potrebni sastojci za šest osoba:

400 g slanutka
400 g crvenog graha
400 g bijelog graha
1 ljubičasti luk narezan na tanke ploške

1 nešpricani limun
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice nasjeckanih listova svježe metvice
sol i papar
12 tankih kriški ciabatte
1 češanj češnjaka
400 g tunjevine u salamuri, ocijeđene

Talijani jedu relativno male porcije hrane

Obje vrste graha, slanutak i luk stavite u veliku zdjelu. Iscijedite sok polovice limuna i ulijte ulje. Dodajte metvicu i začinite paprom i soli. Sve pomiješajte i ostavite da stoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu popržite ciabattu s obje strane i premažite češnjakom. Svaku krišku stavite na sredinu jednog tanjura.

Oprezno pomiješajte tunjevinu sa salatom od graha i poslužite složeno na kruh premazano češnjakom.

Večera: jedna porcija piletine u umaku od limuna i maslaca

Potrebni sastojci za četiri osobe:

4 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
50 g svenamjenskog brašna
Sol i papar
1 žlica maslinova ulja
60 g maslaca
4 žlice netom iscijeđena limunova soka
4 žlice pilećeg temeljca
20 g peršina, samo listovi, nasjeckanog
listovi salate za posluživanje

Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i oštrim nožem svaki komad prepržite vodoravno na dva tanka dijela. Na veliki tanjur stavite brašno, začinite paprom i soli pa pomiješajte. Uvaljate pileća prsa s obiju strana.

U velikoj tavi zagrijte ulje i polovinu maslaca. Dodajte piletinu i pržite pet minuta sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju i dok ne bude sasvim pečena.

Izvadite piletinu žlicom koja ima proreze i ostavite na toplome dok pripremate umak. Ulijte limunov žlicom koja ima proreze i ostavite na toplome dok pripremate umak. Ulijte limunov sok i temeljac u tavu u kojoj se peklo meso, pa sastružite sve ostatke od pečenja koji su se zalijepili za rubove i dno tave i promiješajte. Pustite da zakipi, miješajući otprilike jednu minutu.

Dodajte nasjeckani peršin i ostatak maslaca i dobro promiješajte da dobijete kremastu smjesu. Stavite dva komada piletine na sredinu svakoga tanjura prelijte limunovim sokom. Poslužite uz svoju omiljenu salatu.