SITI I VITKI

Uz ovu hranu ćete brže mršavjeti

04.04.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Iako će se mnogi na spomen dijete i zdrave prehrane namrštiti, dijeta ne mora isključivati finu i ukusnu hranu. A pomoću ovih namirnica možete jesti i – mršavjeti

Dolaskom proljeća vrijeme je da i tijelo dovedemo u fit formu te istopimo nakupljene kilograme. No većina dijeta preporučuje izbjegavanje hrane koju najviše volimo. Kako bi dijeta bila što bezbolnija, a mršavljenje što ukusnije, donosimo vam 'dopuštene' namirnice koje će vam vratiti osmijeh na lice.

Bademi
Ukusna i zdrava zamjena za čips, čokoladu i ostale grickalice upravo su bademi, a osim što nemaju puno kalorija, blagotvorno djeluju na cijelo tijelo jer održavaju poželjnu razinu šećera u krvi. Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Torontu otkrilo je da su ljudi koji su konzumirali bademe nakon pojedene šnite bijeloga kruha imali znatno manju razinu šećera u krvi od ljudi koji su pojeli samo šnitu bijeloga kruha. Posljedica visoke razine šećera u krvi je i nagli pad te razine što potiče na prejedanje uzrokujući nakupljanje viška kilograma i u konačnici pretilost.

Jabuke i kruške
Istraživanje Sveučilišta Penn State otkrilo je kako samo jedna jabuka na dan može učiniti pravi zaokret u vašoj prehrani te spriječiti nakupljanje viška kilograma. Tako je isto to istraživanje pokazalo kako pojedena jabuka prije obroka spravljenog od tjestenine smanjuje unos kalorija u organizam. Osim toga, jabuke su prepune vlakana koja osiguravaju osjećaj sitosti te antioksidansa koji poboljšavaju metabolizama i sprečavaju nakupljanje masnoga tkiva na području struka i trbuha. Poput jabuka, kruške su isto prepune vlakana koja osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti, a istraživanje provedeno u Brazilu otkrilo je da žene brže i lakše gube nakupljene kilograme ako u svoju prehrane redovito uvrste i kruške.

Ovoga proljeća mršavite uz ukusnu hranu
Grah
Sudeći prema rezultatima istraživanja National Health and Nutrition Examinationa, ljudi koji češće konzumiraju grah imaju uži i tanji struk, a upravo je grah odličan u borbi protiv nakupljanja viška kilograma kombinacije hranjivih tvari koje sadržava. Naime, grah je prepun topljivih i netopljivih vlakana, proteina te ugljikohidrata nazvanog otpornim škrobom koji se uspješno suprotstavljaju masnim naslagama i sprječavaju nakupljanje viška kilograma.

Cvjetača
Cvjetača je broj jedan kada se radi o izvoru vitamina C te smanjivana rizika obolijevanja od raka. Tako samo polovica šalice cvjetače upotpunjuje čak 36 posto dnevnih potreba za vitaminom C, a prilikom borbe protiv raka je nezamjenjiva. Naime, cvjetača snižava razinu rizika obolijevanja odraznih oblika karcinoma. Kao i drugo povrće, cvjetača ima vrlo malo kalorija te obiluje vlaknima, a jedna od njezinih najvećih prednosti je ta što je višestruko primjenjiva te lako zamjenjuje znatno težu hranu.

Cimet
Ovaj mirisni i ukusni začin ima ne zamjenjivu ulogu u raznim kolačima i ukusnim jelima. A samo polovica žličice cimeta na dan može znatno pomoći pri uspostavi ravnoteže šećera u krvi te spriječiti rast inzulina nakon jela koji potiče tijelo na skupljanje masnoga tkiva umjesto njegovog trošenja. Dobra strana cimeta je i ta što naglašava prirodnu slatkoću namirnica što će umanjiti posezanje za šećerom i unošenje nepotrebnih kalorija u tijelo.

Kava
Kofein koji se nalazi u kavi može rad metabolizma ubrzati za 15 posto, a taj efekt traje i do četiri sata nakon popijene šalice kave, što znači da svaka šalica kave osigurava dnevno između 30 i 50 dodatno potrošenih kalorija. Osim toga, razna istraživanja pokazala su kako ljudi koji dnevno popiju tri do četiri šalice kave manje su skloni dijabetesu tipa 2, a klorogenska kiselina koja se nalazi u kavi sprječava inzulinski otpor koji može dovesti do pretilosti i dijabetesa.

Parmezan i kozji sir
Samo pola šalice nemasnog kozjeg sira vaš organizma opskrbiti će sa 14 grama proteina te sa samo 81 kalorijom. Studije pokazuju kako dovoljan unos proteina u tijelo potiče osjećaj zadovoljstva te manje želje za hranom. Tako istraživanje Sveučilišta West Lafayette pokazuje da žene koje konzumiraju više proteina imaju mišiće koji pokreću metabolizam te lakše gube kilograme. Poput kozjega sira, parmezan je prepun proteina, a sadržava i linolnu kiselinu koja pomaže organizmu u topljenju masnoga tkiva. Osim toga, parmezan je vrlo ukusan i vrlo dobro se slaže s brojnim jelima.

Ukusnim i zdravim namirnicama otopite višak kilograma
Jaja
Istraživanje Sveučilišta Louisiana pokazuje kako upravo one žene koje za doručak jedu jaja dvostruko brže gube nakupljene kilograme. Naime, jaja su prepuna proteina, stoga se njihova konzumacija preporučuje tijekom jutra jer pomažu pri ubrzavanju metabolizma, no, jaja treba izbjegavati jesti tijekom ostataka dana.

Češnjak

Dodavanje češnjaka u razna jela ne samo da ćete im poboljšati okus i aromu već ćete i spriječiti nakupljanje viška kilograma. Naime, istraživanja pokazuju kako ljudi koji redovito koriste češnjak kao začin mnogim jelima u prosjeku mršave i do 16 kilograma u šest mjeseci. Znanstvenici tu pojavu objašnjavaju time što češnjak hranu čini ukusnijom te u jelima više uživamo i brže osjećamo sitost.

Leća
Leća je namirnica prepuna topljivih vlakana i proteina, koji predstavljaju dvije hranjive tvari koje imaju važnu ulogu u stabiliziranju šećera u krvi. Često jedenje leće pomaže u prevenciji nakupljanja masnoga tkiva na području trbuha i struka te sprječava rast inzulina nakon jela koji potiče tijelo na skupljanje masnoga tkiva umjesto njegovog trošenja.

Maslinovo ulje
Poput avokada, maslinovo ulje sadrži zdravu masnoću koja povećava osjećaj sitosti i smanjuje želju za hranom. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje sadrži sastojke koji smiruju upalne procese u tijelu te reguliraju metabolizam.

Jogurt
Tijekom dijete jogurt je savršena hrana – s kombinacijom ugljikohidrata, proteina i masnoće daje osjećaj sitosti te održava razinu šećera u krv optimalnom. Istraživanje Sveučilišta Tennessee, pojedinci koji su za vrijeme dijete redovito jeli jogurt izgubili su čak 61 posto više masnih naslaga od pojedinaca koji u svoju dijetu nisu uvrstili jogurt.

Riba
Redovitim uvrštavanjem ribe na dnevni meni zaštitit ćete svoje srce, ali i otopiti masne naslage na struku. Riblje meso sadrži omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju osjetljivost inzulina koji utječe na izgradnju mišićnog tkiva i topljenje masnoga tkiva na području trbuha.