OMRAŽEN KUĆANSKI POSAO

Uz ove savjete svojim ćete prozorima za kratko vrijeme i bez puno muke vratiti stari sjaj

05.06.2021 u 16:55

Bionic
Reading

Pranje prozora jedna je od onih stvari kojima se rijetki vesele i vrlo često izostavljamo ga s popisa obaveza, ali ako želimo više prirodnog svjetla u domu, nekoliko puta godišnje trebali bismo naći vremena za ovaj pomalo naporan posao

Iako je mnogima omražen kućanski posao, pranje prozora ne mora vam uzeti sate i sate dragocjenog vremena, osim ako se ne želite slijepo držati savjeta mama ili baka i prati ih zgužvanim novinskim papirom.

Nećemo preduboko ulaziti u temu papira i boja koje su se koristile nekad i danas te njihovim učincima na sjaj prozorskog stakla. Radije ćemo podijeliti s vama nekoliko savjeta kako u što kraćem vremenu vratiti čistoću i sjaj prozorima.

Odaberite pravo vrijeme za pranje prozora

Izbjegavajte pranje prozora u izrazito sunčanim danima jer će vrućina prebrzo sušiti staklo i uzrokovati mrlje koje će poništiti sav vaš trud i naporan rad.

Prije svega, skinite zavjese i sjenila pa uklonite sve s prozora i prozorskih klupa, a potom četkom za prašinu ili nastavkom usisavača za tapecirani namještaj uklonite svu prašinu i prljavštinu.

Riješite plijesan s okvira

Prije nego što se uhvatite glancanja okvira navucite rukavice i starom krpom koja ne ostavlja dlačice uklonite plijesan. Kako biste temeljito očistili okvire i pragove, umočite krpu u sredstvo za uklanjanje plijesni ili u slabu otopinu izbjeljivača za kućanstvo.

Dajte prozorima dodatni sjaj

Prozore možete prati komercijalnim sredstvom ili sredstvom iz domaće radinosti koje jednostavno napravite dodavanjem u staru bocu s raspršivačem jednog dijela alkoholnog octa na devet dijelova vode. Brišite krpom koja ne ostavlja dlačice, a sjaj postignite jelenskom kožom.

Dodatna prednost octa njegova je netoksičnost i antibakterijsko djelovanje, a ako želite biti sigurni u završnu obradu bez tragova, pokušajte u svoje sredstvo dodati i nešto sjajila za perilice suđa. Ako izbjegavate kemikalije, uložite novac u kvalitetnu krpu od mikrovlakana kojoj je za pranje dovoljna samo voda.

Borite li se s velikim staklenim površinama koje treba oprati, kao što su zimski vrtovi, razmislite o kupnji čistača prozora koji u nekoliko poteza pere i usisava preostalu tekućinu sa stakla, štedeći vam energiju i vrijeme.

Posvetite pažnju pragovima

Redovito brišite prašinu s pragova i posvetite potrebno vrijeme svakom kutku. Redovito provjeravajte stanje vanjskih pragova i po potrebi, ovisno o materijalu od kojega su izrađeni, pokrpajte rupe i zaštitite ih novim slojem boje.

Ne zaboravite okvire za zaštitu od insekata

Ako imate metalne okvire s mrežicom protiv insekata na prozorima, napišite izbrisivom olovkom na svaki prozor i okvir odgovarajuće brojke pa ih skinite. Mrežicu i okvir očistite prvo nastavkom usisavača s mekanom četkicom, a potom obje strane trljajte čvršćom četkom umočenom u otopinu deterdženta. Radite li to u kadi, obložite je ručnicima kako biste izbjegli ogrebotine. Isperite tušem ili vrtnim crijevom s mlaznicom. Prije vraćanja na prozor ostavite na osunčanom mjestu da se temeljito osuše.