ZAPOSTAVLJENO MJESTO

Riješite se naslaga kamenca i bakterija: Kako temeljito i bez puno muke očistiti glavu tuša

08.05.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Glava tuša ili ruža kako je često nazivamo nešto je što svakodnevno koristimo, no nerijetko je zapostavljamo kad je čišćenje u pitanju. Iako kućanski poslovi nikom nisu dragi, uz nekoliko trikova temeljito ćete očistiti glavu tuša u kojoj nataloženi kamenac može biti i potencijalni izvor zaraze i leglo bakterija

Glave tuša su, ako se redovito ne čiste, pune kamenca, pogotovo u područjima s tvrdom vodom što ih čini plodnim tlom za nakupljanje bakterija. Prema istraživanju Američkog društva za mikrobiologiju iz 2018., na njima se može naći oko 200 vrsta bakterija. I dok je većina tih bakterija po nas bezopasna, postoje i one koje ne pripadaju u tu kategoriju.

Ako je voda prepuna minerala poput kamenca, kalcija i magnezija to stvara talog na tušu zbog čega pritisak vode postaje sve slabiji, a zbog začepljenih rupica iz tuša prska na sve strane. No svi ti problemi mogu se lako izbjeći uz nekoliko trikova koji će mrsko čišćenje učiniti lakšim.

1.Većina tuš glava može se lako odviti, što će vam omogućiti da ih lakše očistite. Za početak odvijte glavu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

2. Izvadite filter koji se obično nalazi u blizini mjesta na kojem se glavna jedinica zavrće na tuš cijevi. Izgleda kao okrugli metalni mrežasti disk unutar gumene brtve. Možda ćete trebati kliješta s iglom ili pincetu da biste ga izvadili, no uglavnom se izvade bez većih problema.

3. Nakon što ste ga izvadili, filter nježno izribajte četkom i isperite. Bilo bi dobro potopiti i njega i glavu tuša ga na sat-dva u alkoholni ocat kako bi uklonili sve tragove naslaga kamenca na njemu.

4. Nakon što su naslage kamenca omekšale i uglavnom otpale, preostale tragove uklonite četkom s tuša. Isperite ga na kraju pod toplom vodom, obrišite i ispolirajte mekom krpom kako biste mu vratili sjaj.

5. Vratite filtere na mjesto s kojeg ste ih uklonili, a zatim pažljivo navucite tuš natrag na cijev. Budite nježni jer pretjerano okretanje može dovesti do curenja. Okrećite u smjeru kazaljke na satu dok se ne stegne. Uključite vodu i provjerite prska li voda ili curi s priključnog vijka. Ako je to slučaj, lagano ga uvijte.

Ako je voda tvrda u mjestu gdje živite ovaj postupak čišćenja glave tuša svakako biste trebali ponoviti jednom mjesečno.