mnogima promakne

Daljinski upravljač vjerojatno je najprljavija stvar u vašoj dnevnoj sobi: Razmislite, kada ste ga zadnji put očistili?

28.04.2021 u 17:31

Bionic
Reading

Najprljavija stvar u vašoj dnevnoj sobi, predmet koji svi dotaknu više puta dnevno, a rijetko tko ga ikad očisti je daljinski upravljač. Razmislite, kada ste ga zadnji put očistili?

Upravo su daljinski upravljači od TV-a najprljavija stvar u većini dnevnih soba, čak iako ukućani ne gledaju puno televiziju. Svi ukućani više puta dnevno dotaknu daljinski upravljač, a rijetko tko ga kad očisti. To u pravilo rezultira nakupljanjem povećeg broja bakterija i prljavštine na njegovoj površini, piše Insider.

Osim toga, nakupljanju nečistoće na daljinskom pogoduje i njegova neravna površina te brojne sitne tipke. Pojedinci ga znaju očistiti jednom mjesečno, ali najčešće se čisti puno rjeđe od toga.

Kako bi uspješno spriječili nakupljanje klica i nečistoće preporučuje se čišćenje daljinskog upravljača jednom dnevno ili barem jednom u nekoliko dana.

Kako očistiti daljinski upravljač

Da biste očistili i dezinficirali daljinski upravljač, preporučuje se upotreba proizvoda koji sadrže izbjeljivač ili alkohol. Ako koristite izbjeljivač, pomiješajte četiri žlice izbjeljivača s litrom vode, a ako koristite alkohol upotrijebite najmanje 70% izopropil alkohola. Prije početka čišćenja izvadite baterije iz daljinskog upravljača. Zatim umočite papirnati ručnik ili krpu za jednokratnu upotrebu u dezinfekcijsku otopinu i obrišite vanjske strane daljinskog.

Za teško dostupna područja oko gumba upotrijebite komadiće vate ili čak vatene štapiće umočenu u dezinficijens. Za tvrdokorne naslage prljavštine odlično će poslužit i čačkalica. Nakon što detalji očistite daljinski, uključujući i teže dostupna mjesta, daljinski ostavite da se osuši na zraku, a zatim vratite baterije.