DOBRO JE ZNATI

Uz ove savjete rad od kuće bit će vam još lakši

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 24.03.2020 06:52
  • Objavljeno 24.03.2020 u 06:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Viant / Caia Image / Profimedia

Rad od kuće ima mnoge prednosti: fleksibilnost, prednosti domaće kuhinje, nema šefova koji će vam gledati preko ramena, ostaje vam vrijeme koje inače trošite na putovanja na posao, no ima i čitav niz nedostataka koje pomnim planiranjem možete svesti na minimum

U trenutku kada naša kuća ili stan, mjesto koje nam je oduvijek služilo kao mjesto za odmor i privatne stvari postane ured, mnogo toga dolazi na vidjelo u vašem radu. Kako zadržati produktivnost, ostati koncentriran, smanjiti monotoniju i ne osjećati se isključenim i usamljenim?

1. Uvedite jutarnju tjelovježbu u svoj raspored

Vrijeme koje ste inače trošili na odlazak na posao sada pretvorite u termin kućne joge, tjelovježbe, pilatesa, vožnje sobnim biciklom ili nešto treće. Pokušajte ostati u rutini kakvu ste nekoć imali, ne koristeći višak vremena za dulji ostanak u krevetu i kasnije buđenje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

2. Udaljite se od ukućana kada vam počne smjena

Ukoliko neki od vaših ukućana ostaju kod kuće za vrijeme vaše smjene, pokušajte se udaljiti od njih. Ponekad zatvaranje vrata prostorije u kojoj radite, bila ona kućni ured ili pak jednostavno kuhinja, spavaća soba ili dnevni boravak, dat će vam željeni mir i bolju koncentraciju. Ukućani bi vas svojim razgovorom, željama i potrebama mogli sputavati ili vam remetiti poslovni red. Ako pak ukućani, djeca, suprug/a ili netko treći odlazi od kuće na svoj posao ili dnevne obveze, pokušajte se svi zajedno držati redovitog rasporeda koji je bio uobičajen i prije nego ste krenuli raditi od doma.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

3. Odjenite se za posao

Možda će vas ovo zbuniti, no vjerujete, ostanak u pidžami tijekom cijelog radnog vremena ne ide vam u prilog. Osjećat ćete se mnogo bolje ukoliko se ujutro preodjenete u neku drugu garderobu, bilo to nešto ozbiljnije ili pak jednostavno trenirka. Jutarnje tuširanje nakon tjelovježbe također pomaže. Konkretnije ćete shvatiti 'odlazak na posao'. Rad u pidžami je svakako udobniji, ali ona simbolizirau odmor ili 'ljenčarenje', pa je vjerojatnije da ćete napraviti puno manje, nego što biste u nekoj drugoj odjeći. To ne znači da morate obući poslovno odijelo. Dovoljne su traperice i majica ili još bolje - udobna trenirka.

4. Radite za stolom

Osobe koje imaju laptop često dolaze u iskušenje da uzmu laptop i legnu u krevet ili na kauč. Tako nešto probajte izbjeći. Takav način rada narušava vaše zdravlje. Sjednite za radni stol i sjednite pravilno. Ako nemate određeno radno vrijeme ili niste pod nekim rokovima, nemojte zaboraviti svakih sat vremena uzeti pauzu. Dovoljno je da se ustanete, uzmete koju minutu i prošećete po kući. Ili svaka dva sata 'napravite krug' oko kuće ili zgrade. Možete to vrijeme iskoristiti za pospremanje posuđa ili robe. Ali nemojte cijeli dan sjediti bez ikakve pauze.

5. Umanjite usamljenost

Svi oni koji su barem nakratko iskušali rad od kuće susreli su se s problemom usamljenosti. Oko vas tada nema kolega s kojima možete dijeliti dnevne anegdote i poboljšati si dan. No, ima nešto što možete. Uključite radio, tv ili online kanale na kojima se prate dnevne vijesti iz svijeta i zemlje. S vremena na vrijeme pročitajte novosti na portalima, prolistajte novine i časopise. Ili si jednostavno pustite glazbu koju volite.

6. Isključite se s društvenih mreža

Kako vam ništa ne bi ometalo pažnju i koncentraciju na rad, potrudite se ne koristiti profile na društvenim mrežama svakih nekoliko minuta. Svi dolaze u to iskušenje radeći bez nadzora, no vjerujete bit ćete mnogo produktivniji ukoliko to smanjite. Pomaže i ukoliko se odjavite s Twitter, Instagram ili Facebook profila za vrijeme radnog vremena.

7. Pokušajte se ne zamarati kućanskim poslovima

Radeći od kuće mnogi će doći u iskušenja zvana – kućanski poslovi. Odjednom ćete sve češće primjećivati neoprano posuđe, prašnjave podove i tepihe, zamagljene prozore ili odjeću koja treba ubaciti u perilicu. No, ne trudite se uskakati u dvije uloge istovremeno. Vaš zadatak je isključivo obaviti posao za koji ste plaćeni, a tek onda kućanske poslove. Kuhanje ručka, čišćenje i obavljanje posla nerijetko rezultira lošim rezultatima u jednom od tih segmenata.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lux / Cultura RF / Profimedia

8. Postavite granice, a osobama koje ne shvaćaju vaše radno vrijeme ozbiljno

Rad od kuće nerijetko se protumači kao lijenost i ne rad. Zato ne čudi kada mnogi prijatelji, rodbina ili obitelj u vaše radno vrijeme krenu telefonirati ili vam kucati na vrata misleći da ste slobodni za druženje. Fraze poput 'razgovarat ćemo nakon mog radnog vremena' ili 'nazvat ću te nakon 16 sati' pomažu u rješavanju ovog problema.

9. Nemojte se opremiti nezdravom hranom

Iako rad od kuće nudi prednost toplog domaćeg obroka, mnogi će doći u napast svoju glad riješiti brzom hranom, grickalicama ili slatkišima koji su u ovom slučaju na dohvat ruke. To možete spriječiti ukoliko domaćinstvo opremite zdravim grickalicama ili voćem.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!