KORISNI SAVJETI

Uz malo truda i jednostavnih trikova sačuvat ćete svježinu zelene salate

10.03.2020 u 21:01

Bionic
Reading

Vjerojatno ste se i sami našli u situaciji da u ladici hladnjaka u koju ste pohranili svježu i hrskavu zelenu salatu zateknete tamnozelenu gnjilu masu. Želite li imati uvijek svježu salatu, razmislite o kupnji kuće s vrtom, ili odvojite nekoliko minuta za korisne savjete

Pranje i sušenje salate

Ukoliko nije iz ekološkog uzgoja, salata može biti prekrivena pesticidima, a komadiće prljavštine ili zemlje skrivene između lišća može se pronaći u svakoj salati. O potrebi pranja već oprane, narezane i zapakirane salate postoje različita mišljenja. Perete li je u sudoperu u kojem perete svježe meso, ribu i drugo povrće, a da ge redovito ne dezinficirate, postoji mogućnost da pranjem salata skupi bakterije poput e. coli ili salmonele pa u tom slučaju salatu radije perite u nekoj velikoj posudi.

Sudoper ili veliku posudu napunite hladnom vodom, iz salate uklonite sve smeđe, ljepljive i oštećene dijelove te je nakon rezanja na manje komade ubacite u vodu. Salatu kratko promiješajte rukama kako bi eventualna prljavština i ostaci zemlje potonuli na dno.

Opranu salatu posušite u centrifugalnom sušilu, pazeći da ga ne pretrpavate. Nemate li sušilo, poslužite se limom za pečenje ili većom daskom za rezanje na koju stavite četiri sloja papirnatih ručnika. Na njih položite salatu, prekrijte je većim tanjurom ili poklopcem i snažno protresite deset sekundi. Salatu slažite na lim za pečenje i postupak ponavljate dok ne posušite svu salatu. Prekrijete salatu papirnatim ručnicima i lagano pritišćite da pokupite preostalu suvišnu vodu sa salate. Ova metoda nije brza kao centrifugiranje salate u sušilu, ali uštedjet će vam ne toliko novca, koliko dragocjenog prostora u pretrpanom kuhinjskom ormariću.

Pakiranje

Postupak sličan opisanom postupku sušenja salate bez centrifugalnog sušila primijenit ćete i kod pakiranja salate. Na radnu površinu postavite papirnate ručnike na koje ravnomjerno rasporedite osušenu salatu. Lagano zamotajte, držeći smotuljak kompaktnim, ali ne previše zbijenim kako bi zrak mogao lagano strujati između slojeva. Spremite ih u veliku vrećicu za spremanje hrane, posudu s poklopcem ili originalnu ambalažu ako je salata već bila narezana.

Nastojite li smanjiti otpad, umjesto papirnatih ručnika možete koristiti i kuhinjske krpe, a ako vam se ideja umatanja salate čini komplicirana, pomoći će već ako u vrećicu ili posudu u koju ste spakirali salatu stavite malu čistu krpu ili ručnik od frotira ili nekog drugog upijajućeg materijala koji će apsorbirati suvišnu vlagu i tako produžiti svježinu.

Spremanje

Svrha ladice u vašem hladnjaku s oznakom 'crisp' nije samo bolja organizacija prostora, u njoj je temperatura prilagođena čuvanju zelenastog povrća. Nalazi se na dnu hladnjaka gdje je temperatura najniža, no kad spremate salatu u hladnjak, izbjegavajte najgladnije zone poput poleđine donjeg dijela jer tamo čak može doći do zaleđivanja što bi vašu salatu također uništilo.

Održavanje

Kupujete li veće količine salate u nadi da će vam izdržati neko vrijeme, obavezno je provjeravajte svaki dan ili dva kako bi ste se uvjerili da je dobro. Primijetite li komade koji mijenjaju izgled, bacite ih kako ne bi pokvarili ostatak salate. Ako su papirnati ručnici malo vlažni, zamijenite ih svježim. Pravilno pohranjena zelena salata trajat će najmanje tjedan dana, ali trudite se pojesti je što prije.

UKUSNO I HRANJIVO

Znate li koje su salate najzdravije: Neke su ipak bolje od drugih

Pogledaj galeriju