recept lidije bastianich

Ova osvježavajuća i zasitna salata obiluje vitaminima i čisti organizam

04.04.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica idealna je za reguliranje tjelesne težine te se smatra iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu. Omiljena kuharica s TV ekrana predstavlja recept za slasnu salatu koju ćete obožavati ovog proljeća

Stiglo je proljeće, a s njime i šparoge! Mišljenja oko šparoga su podijeljena jer nekima smeta njihova gorčina, dok drugi u njoj uživaju. Bogata raznim vitaminima i benefitima za organizam, šparoge su omiljeni sastojak proljetnih jela, a američka kuharica talijanskog podrijetla Lidia Bastianich ima sjajan recept za salatu bogatu vitaminima.

U ukusnoj proljetnoj salati Bastianich kombinira šparoge s mladim lukom, omiljenom zvijezdom uskršnjih i proljetnih jelovnika.

Popularna kuharica tvrdi kako se ovu salatu može servirati kao predjelo ili kao glavno jelo, ali i kao prilog mesu i ribi sa žara. Isto tako, salatu možete poslužiti ohlađenu, no Lidiji je draža servirana na sobnoj temperaturi.

Sastojci

  • 450 g svježih šparoga
  • 350 g mladog luka
  • 1 žličica soli
  • 3 - 3.5 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 - 1.5 žlice crvenog vinskog octa
  • svježe mljeveni papar po ukusu
  • 3 tvrdo kuhana oguljena jaja

Priprema

  1. Gulilicom za povrće ogulite kožu s donjih dijelova svake stabljike, tako da se ravnomjerno skuhaju. Odlomite tvrde komadiće na dnu stabljike šparoga, prirodno će se slomiti na pravom mjestu.
  2. Odrežite korijen mladog luka i uvele krajeve zelenog lišća. Skinite i labave slojeve na bijelom kraju, tako da mladi luk bude zbijen, podrezan i dugačak oko 15 cm.
  3. U širokoj dubokoj tavi zakuhajte jednu litru vode (ili dovoljno da prekrije povrće) i dodajte šparoge i mladi luk.
  4. Prilagodite temperaturu da zadržite ključanje i poširajte šparoge, nepokrivene, oko 6 minuta ili više, dok ne omekšaju, ali se ne raspadnu i dok se ne skuhaju, ali ne budu kašaste. Da biste provjerili spremnost, uhvatite koplje u sredini hvataljkama: trebalo bi biti malo ovješeno, ali ne padati.
  5. Čim je gotovo, izvadite povrće pomoću hvataljki i stavite u cjedilo (masnim šparogama može trebati malo više vremena pa ih ostavite još koju minutu). Držite cjedilo pod hladnom tekućom vodom kako biste zaustavili kuhanje. Kratko ih ocijedite, zatim raširite po kuhinjskim ručnicima i osušite tapkanjem te ih pospite s otprilike ½ žličice soli.
  6. Narežite šparoge i mladi luk na komade dužine 2.5 cm i prebacite ih u zdjelu za miješanje. Prelijte uljem i octom, pospite s ½ žličice soli i nekoliko mljevenih crnog papra. Dobro promiješajte, ali nemojte izlomiti povrće.
  7. Jaja narežite na kolutiće, rasporedite ih u zdjelu i pomiješajte s povrćem.
  8. Kušajte i prilagodite preljev, a salatu kratko ohladite te je zatim složite na pladanj za posluživanje ili na tanjure za salatu.

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća. Onima koji pokušavaju izgubiti koji kilogram posebno će drag biti podatak da jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, a sjajan je izvor vitamina K, kalcija, željeza te magnezija.

Osim toga, konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu te čisti bubrege i mjehur.