top lista

Usporite tempo: Ovo su stvari i mjesta u domu koje, ipak, prečesto čistimo

09.04.2022 u 21:50

Bionic
Reading

Svaki trik koji će skratiti vrijeme čišćenja, a pritom doprinijeti urednom i čistom domu, itekako je dobrodošao. Vjerovali ili ne, ali u vašem domu vjerojatno postoje stvari ili mjesta koje možda prečesto čistite

Održavanje čistog i urednog doma svakako je visoko na listi prioriteta, no, baš kao i u svemu, ne valja pretjerivati. Proučite ovu listu – postoji velika vjerojatnost da neke stvari u svom domu prerevno čistite.

Odjeća

Ako vam se čini da većinu svog slobodnog vremena provodite pokraj perilice za rublje, vrlo vjerojatno prečesto perete odjeću. Osim ako nemate posao na kojem doista jako prljate odjeću, obilno se znojite ili ste nespretni tijekom jela pa vam često kapa i pada hrana, većinu toga možete nositi više puta.

Postoje iznimke, naravno. Donje rublje, čarape, oprema za vježbanje i sve što se nosi uz tijelo treba prati nakon svakog nošenja. Zamislite samo koliko biste manje prljavog rublja imali kada ne biste u pranje bacali sve što ste nosili dulje od minute ili kada biste odvojili malo vremena i nošenu odjeću objesili na vješalicu, a ne bacili na hrpu. Osim što ćete s manje prljavog rublja imati više slobodnog vremena, također ćete uštedjeti na vodi, struji i deterdžentima.

Prljavo posuđe

Zaboravite na ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu. Osim što time gubite vrijeme i trošite vodu, vrlo vjerojatno će suđe nakon pranja u perilici ostati djelomično prljavo. Naime prašak, tekućine i tablete deterdženta za pranje posuđa sadrže enzime koji se vežu za čestice hrane kako bi otopili ostatke hrane, a zatim omogućili ispiranje vodom. Kada prethodno isperete suđe, deterdžent se ne može zalijepiti za ostatke hrane i samo se troši.

Važno je sastrugati velike količine hrane prije stavljanja posuđa u perilicu i svakako izbjegavajte ostavljati ga danima u sudoperu ili perilici posuđa. Ako imate samo napola punu perilicu posuđa i želite pričekati do sljedećeg obroka kako biste završili ciklus pranja, pokrenite ciklus 'samo ispiranje' i time ćete uštedjeti i vrijeme i vodu.

Lusteri i stropna rasvjetna tijela

Ako prilikom svakog čišćenja obavezno brišete prašinu i sa stropnih rasvjetnih tijela, možete uzeti pauzu. Naime lustere bez problema možete čistiti jednom mjesečno, a pokušajte si napraviti raspored tako da ih svaki tjedan prebrišete u drugoj prostoriji. Također, držite se pravila da se prašina prvo briše s visokih elemenata, odnosno odozgora prema dolje.

Prekrivači, popluni i deke

Prekrivače za krevet ponekad je nezgodno prati zbog velikih dimenzija, a dobro je znati da, osim ako imate velik broj kućnih ljubimaca ili 'živite' na krevetu, ne morate ih prati na tjednoj bazi. Umjesto toga, slobodno ih operite na kraju svake sezone. Prije pranja svakako provjerite upute na etiketi, a ukoliko imate malu perilicu, odnesite ih u praonicu rublja. Ako imate kod kuće ljubimce koji imaju običaj penjati se na krevet, dobra ideja je prebaciti preko prekrivača plahtu s gumicom koja se lako može oprati.

Zavjese i ukrasni dekori

Zavjese i ukrasni dekori u dnevnim boravcima i spavaćim sobama ne trebaju često čišćenje – jednom godišnje sasvim je dovoljno, a ovisno i vrsti i veličine tkanine, operite ih kod kuće ili odnesite na profesionalno čišćenje. Ako ste zabrinuti zbog prašine, skinite zavjese i bacite ih u sušilicu na ciklus 'samo zrak' kako biste uklonili prašinu i eventualne nabore. Izbjegavajte toplinu jer to može uzrokovati skupljanje nekih tkanina. Zavjese u kuhinjama i kupaonicama treba prati češće (sezonski) jer na njima nakupljanju čestice masnoće i aerosola.

Tepisi i tapecirani namještaj

U idealnom slučaju, tepisi i tapecirani namještaj trebali bi se profesionalno čistiti samo jednom godišnje pomoću pare i odgovarajućih sredstava za čišćenje. No to nemojte shvatiti kao izliku da preskočite usisavanje tepiha i tapeciranog namještaja barem jednom tjedno. Naime redovito usisavanje spriječit će da prljavština i prašina dospiju duboko u vlakna.

Navlake za namještaj

Navlake mogu namještaju dati novi izgled i puno ih je lakše čistiti nego fiksne presvlake. No osim ako nemate stvarno neurednu obitelj ili puno kućnih ljubimaca, nema potrebe da ih svaki tjedan bacate u perilicu. Redovito ručno očistite manje mrlje, a cijele navlake perite sezonski.

Igračke za kadu

Djeci je potrebno svakodnevno kupanje, ali igračke za kupanje mogu malo dulje izdržati. Ako ih isperete u čistoj vodi i objesite ih da se osuše u mrežastoj vrećici, temeljito čišćenje potrebno je samo jednom mjesečno. Taj proces je vrlo jednostavan: pomiješajte 1/2 šalice bijelog octa i 3,5 l vode. Dodajte igračke i ostavite ih da se namaču oko 15 minuta. Čistom spužvom ili krpom obrišite površinu igračaka i istisnite višak vode. Ostavite da se osuše na zraku.

Ukrasni jastuci

Posteljine i jastučnice potrebno je prati tjedno jer dolaze u izravan dodir s našom kožom, no ukrasne jastuke dovoljno je prati svakih tri do šest mjeseci. Češće pranje istrošit će ih i uništiti. Gotovo svi ukrasni jastuci (oni s perjem, punjeni poliesterom ili pjenom) mogu se prati kod kuće. Samo pazite da im date dovoljno vremena da se osuše.

Pećnica

Čišćenje pećnice ne mora biti na vašem popisu tjednih poslova. Ako odmah obrišete hranu koja se izlila, možete je detaljno čistiti samo dva ili tri puta godišnje. Isplanirajte temeljito čišćenje nakon (ne prije!) blagdanskog kuhanja.

Smočnica

Budući da u hladnjaku držimo kuhanu i sirovu hranu koja se brzo kvari, treba ga čistiti na tjednoj bazi. No zato smočnica zahtijeva znatno rjeđe čišćenje. Detaljno je očistite jednom ili dva puta godišnje – ispraznite i temeljito obrišite police, provjerite ima li kakvih skrivenih insekata te datume roka trajanja na namirnicama.