PROLJETNI MAKEOVER

Riješite se mrlja: Evo kako da vaš kauč ponovo zablista

31.03.2022 u 18:59

Bionic
Reading

Kauč, sofa ili kutna garnitura obično su mjesta na kojima ukućani provode najviše vremena i riječ je o jednom od zasigurno najkorištenijih komada namještaja u svakom domu

Namještaj namijenjen za ugodne trenutke uz Netflix stalno je u upotrebi pa ne čudi da se često dogode i nezgode poput slučajnog prolijevanja soka, kave ili pojave mrlja zbog mrvica čipsa, kokica, čokolade, vina...

Usisavanjem kauča presvučenog tkaninom ili brisanjem kauča od umjetne kože možete se riješiti nekih nečistoća, no ne svih.

Ako se trebate riješiti samo nekoliko mrvica ili zalutalih dlačica s kauča presvučenog tkaninom, valjak za uklanjanje sitnih mucica najlakši je način da to obavite. Za veće količine dlake kućnih ljubimaca ili mrvica dobar je pak ručni usisavač.

Ipak, kako biste se riješili mrlja, trebat ćete obaviti temeljitije čišćenje.

Tu akciju treba provesti svakih šest mjeseci bez obzira na vrstu tkanine, a Carolyn Forte, izvršna direktorica Good Housekeeping Institute Cleaning Laba, otkrila je nekoliko vrlo korisnih savjeta.

OTVORILI VRATA

Raskošna vila Bena Afflecka i Jennifer Lopez rijetko će koga ostaviti ravnodušnim, a tek kad vidite spavaće sobe...

Pogledaj galeriju

Bez obzira pokušavate li riješiti određenu mrlju na jastuku ili želite osvježiti cijeli kauč, prvo što morate učiniti je provjeriti oznaku za čišćenje kauča i proizvode koji su sigurni za korištenje na toj vrsti tkanine. Ako imate prijenosni uređaj za glačanje na paru ili glačalo na paru kako biste se riješili grinja, detaljno prijeđite po površini kauča kako biste uništili površinske grinje.

Prijeđite preko cijelog kauča, dopuštajući pari da prodre u tkaninu. Ako nemate paru ili glačalo, preskočite ovaj korak i idite ravno na usisavanje. Između dubinskog čišćenja, redovito osvježavajte kauč jer se u tkaninu lako uvuku neugodni mirisi koje možete ukloniti posipanjem sode bikarbone, koja odlično upija mirise, usisavanjem ili specijalnim sprejevima za namještaj.

Usisajte presvlake

Nastavkom za presvlake na usisavaču prijeđite preko cijelog kauča. Ako se jastuci mogu ukloniti, skinite ih i usišite tkaninu ispod koliko god usisivač može doseći. Pomoću alata za pukotine idite duž šavova, oko svih gumba i duž obruba.

Testirajte sredstvo za čišćenje na skrivenom mjestu

Svakako prvo testirajte bilo koje sredstvo za čišćenje presvlaka ili uređaj za čišćenje koji odaberete na skrivenom mjestu kako biste bili sigurni da ne uzrokuje mrlje od vode, oštećenja na tkanini ili gubitak boje.

Tretirajte mrlje

Mrlje od hrane i kućnih ljubimaca na tkaninama koje se mogu čistiti vodom tretirajte formulom koja sadrži enzime. Ako jastuci imaju navlake koje se mogu skinuti, otvorite ih i stavite papirnati ručnik između tkanine i punjenja kako bi upio višak vlage. Nanesite sredstvo za čišćenje na krpu i pažljivo obrišite mrlju, djelujući izvana prema unutra. Nakon što je mrlja uklonjena tapkajte to mjesto drugom vlažnom krpom kako biste ga temeljito isprali i osušite.

Očistite naslone za glavu i ruke

Možete koristite prijenosno sredstvo za čišćenje ako je kauč presvučen tkaninom koja se može prati. Za druge tkanine najbolje je pozvati stručnjaka kako bi ga sigurno i temeljito očistio. Nakon sušenja pozabavite se preostalim bakterijama i eliminirajte mirise na presvlakama koje se mogu prati posebnim sprejom za dezinfekciju tkanine.

Kako očistiti kožni kauč

Čišćenje kožnog kauča može se u početku činiti kao nemoguća misija, ali prilično je jednostavno, pogotovo ako nema tvrdokornih mrlja za uklanjanje. U slučaju ozbiljnijih mrlja, najbolje je to prepustiti profesionalcima.

Prvo obrišite krpom od mikrovlakana kako biste se riješili mrvica ili prljavštine, zatim usisajte kauč pazeći na šavove, obrube, gumbe...

Nanesite sredstvo za čišćenje kože koristeći mekanu vlažnu krpu. Odstranite sredstvo za čišćenje ili sapun drugom vlažnom krpom dok se ne ukloni, zatim obrišite suhom krpom.

Ako je potrebno, više puta prijeđite preko naslona za ruke i glavu, a nakon toga nanesite zaštitno sredstvo za kožni namještaj.