350 KILOMETARA OD ZEMLJE

Uskoro možete na odmor i u svemir!

17.08.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Rusija je jučer obznanila doista neobične planove. Naime, Orbital Technologies planira sagraditi prvi hotel u svemiru, čak 350 kilometara udaljen od Zemlje

U neobičan, prvi 'svemirski' hotel moći će se smjestiti sedam gostiju u četiri kabine ukrašene velikim prozorima, s kojih će pogled pucati na Zemlju. Sam odlazak do hotela bitće prava pustolovina – trebat će čak dva dana da se gosti ukrcaju na raketu Soyuz. Osim toga, ovaj avanturistički izlet imat će i cijenu ravnopravnu uzbuđenju. Tako će petodnevni boravak koštati čak 850 tisuća kuna, a ne treba zaboraviti ni dodatnih 4,2 milijuna kuna potrebnih za troškove putovanja.

Orbital Technologies, hotel koji još nema ime, planira se otvoriti 2016. godine te obećava veću udobnost nego što je imaju astronauti. U

bestežinskom stanju, gosti će moći odabrati krevet u vertikalnom ili horizontalnom položaju, dok će tuševi biti zavareni kako bi se spriječilo istjecanje vode.

Turisti, kojima će društvo pratiti iskusna posada, uživat će u jelima pripremljenima na Zemlji koje će se podgrijavati u mikrovalnim pećnicama. Plan je vakumiranu hranu za astronaute zamijeniti delicijama kao što su pirjani teleći odresci s divljim gljivama, pire od bijelog graha, juha od krumpira i kompot od šljiva.

Ledeni čajevi, mineralna voda i voćni sokovi također će biti na raspolaganju, dok će konzumacija alkohola biti u potpunosti zabranjena. Toaleti će, umjesto vode, za ispiranje otpada koristiti zrak. Otpadne vode će se reciklirati, a zrak će biti filtriran za uklanjanje neugodnih mirisa i bakterija, a zatim će se ponovno vraćati u kabinu.

'Hotel će prvenstveno biti namijenjen bogatim pojedincima i ljudima koji rade za privatne tvrtke koje žele raditi istraživanja otići u svemir', kaže Sergej Kostenko, predstavnik Orbital Technologiesa.