UŽIVANJE NA OTVORENOM

Uređenje malog balkona nikada nije bilo lakše: Isprobajte ove ideje za stvaranje svoje mirne oaze

29.04.2022 u 06:30

Bionic
Reading

Porastom temperatura balkon brojnima postaje omiljena prostorija u domu. U urbanim sredinama oni su najčešći uski i dugački, a uživanje na otvorenom u toplim mjesecima, pogotovo u gradu, neprocjenjivo je, stoga je uvijek isplativo posvetiti veću pozornost njihovu izgledu

Pregršt je ideja za maksimalno iskorištavanje ograničenog prostora balkona, a ovo su neke od njih.

Srce balkona čine sjedala, a oni manji često ne nude dovoljno prostora za nekoliko stolica pa je preporučljivo usredotočiti se na samo jedan (manji) set za sjedenje. Udoban prostor za sjedenje može se postaviti bilo gdje bez puno truda, no u širokom luku izbjegavajte glomazan namještaj. Poželite li na balkon postaviti ležaljku, ciljajte vanjski kut, čime ćete stvoriti udoban prostor zatvoren s tri strane.

  • +2
Dizajn balkona Izvor: Profimedia / Autor: Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Prilikom odabira namještaja koji će krasiti mali balkon prije svega je potrebno povesti računa o njegovoj praktičnosti. Mini balkoni i terase imat će ogromnu korist od sklopivog namještaja, a moguće ga je nabaviti po niskim cijenama.

Osim što će uljepšati prostor, biljke su u stanju stvoriti malu urbanu džunglu koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda, a u tom slučaju birajte one sa zimzelenim lišćem. Vinova loza i slične biljke puzavice, idealne za postavljanje na ogradu ili rešetku na balkonu, mogu pomoći u tome.

‘Urbano vrtlarstvo’ postalo je pravi trend na otvorenom, a zahvaljujući malim gredicama začinskog bilja možete brzo postati vrtlar. Za uzgoj začinskog bilja i rajčice dovoljna je jednostavna balkonska kutija i nekoliko tegli za cvijeće.

Kao sušta suprotnost biljkama, danas se na tržištu nalaze brojne vrste balkonskih zaslona koji osiguravaju privatnost, no pritom birajte one koji nisu previsoki jer, osim zaštite od znatiželjnih pogleda susjeda i prolaznika, u stanju su potpuno sakriti pogled u kojemu želite uživati.

Oslonite se na prave materijale

Čak i ako (ili upravo zato) nemate puno prostora za različite komade namještaja, prilikom projektiranja balkona obratite pozornost na materijale od kojih su izrađene stolice, stol i slični elementi potrebni za nesmetano uživanje. Drveni namještaj uvijek će izgledati privlačnije i skladnije od onog metalnog.

Izbjegavajte gole zidove

Vaš balkon ne može se pohvaliti velikom kvadraturom? Zašto ne biste iskoristili brojne mogućnosti koje pružaju njegovi zidovi?

Različiti paneli i rešetke omogućit će vam postavljanje biljaka penjačica dok će vam visoke police uštedjeti prostor na podu i ponuditi izvrsnu potporu biljkama u lončanicama.

Na isti način možete iskoristiti zidove za pospremanje laganog namještaja na preklop uz pomoć kukica i sličnih predmeta kada se ne koriste na balkonu.

Pravo osvjetljenje za male balkone

Idealna rasvjeta može učiniti mali balkon puno ugodnijim kutkom u domu, posebice u jutarnjim ili večernjim satima. Lampe na solarni pogon, (električne) svijeće, bajkovita svjetla i lampioni čine da vaše kraljevstvo zasja čak i bez priključka za struju.

Idealne dekoracije osiguravaju veću udobnost

Vanjski jastuci, deke i tepisi u jarkim bojama mogu u trenu pretvoriti balkon u kul oazu opuštanja. Obožavatelji boho trenda mogu birati upadljive boje i šarene uzorke, a ljubitelji skandinavskog šika mirne, jednobojne tkanine neutralnih tonova. Nema granica mašti i osobnom ukusu prilikom dizajniranja malih balkona. Prilikom kupnje pazite da je tekstil vodootporan kako biste bili u potpunosti spremni za iznenadne pljuskove.