DA NE BISTE ZAŽALILI

Planirate kupnju nove kuhinje u kojoj ćete godinama uživati? Ove trendove trebali biste izbjegavati

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 23.04.2022 16:12
  • Objavljeno 23.04.2022 u 16:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Aliyev Alexei Sergeevich / ImageSource / Profimedia

Nova kuhinja može biti velika investicija, a praćenje trendova čiji je vrhunac popularnosti prošao ili se nisu prilagodili načinu na koji danas koristimo naše domove, moglo bi vad dovesti da svaki put kad uđete u kuhinju imate grižnju savjesti

Kada je riječ o idejama za uređenje kuhinje, prva stvar koju treba zapamtiti je da ona treba biti prostor u kojem istinski uživate. Prilikom ulaganja u novu kuhinju, željet ćete ju koristiti godinama. Pobrinite se stoga da provedete dovoljno vremena razumijevajući svoje potrebe u ovom prostoru, vrstu boja i ergonomiju koja vam odgovara.

Dodavanje zanimljivih završnih obrada, tekstura i boja igra važnu ulogu u dizajniranju ovog prostora. Međutim, neke palete, materijali i rasporedi mogu brzo izaći iz mode, a u tom slučaju ostajete s kuhinjom koja je nepraktična ili izglede demode.

Potpuno otvoren koncept kuhinje

Open space godinama je bio vodeći trend, no sve više su na cijeni zatvorene kuhinje

Open space godinama je bio vodeći trend, no sve više su na cijeni zatvorene kuhinje

Izvor: Profimedia / Autor: Redfin / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Iako je riječ o jednom od najvećih trendova u uređenju kuhinja, otvoreni koncept u vremenima kada postoji jasna potreba za stvaranjem definiranih zona u domu itekako gubi na značaju.

S obzirom da sve više ljudi usvaja način rada od kuće, sposobnost stvaranja bolje definiranih prostora posebno je važna.

Mjedene slavine

Mesing kao vrsta materijala dizajnerski je trend koji je usvojen u više stilova kuhinja. Predmeti od mjedi u prostoru mogu biti raznoliki, od industrijskih do ultra luksuznih, no ima li ovaj trend rok trajanja?

Trendovi po pitanju završne obrade dolaze i i odlaze, a u slučaju mesinga isplati ga se istaknuti u kuhinji kroz ručkice na frontama ili rasvjetna tijela jer ih je, u tom slučaju, lakše promijeniti što, primjerice, nije slučaj sa slavinom.

Kuhinje industrijskog stila

Jesu li kuhinje u industrijskom stilu još uvijek u trendu? Iako nisu toliko popularne kao nekoć, još uvijek privlače brojne ljubitelje interijera. Odlučite li se za kuhinju industrijskog stila, potrebno je imati određeni način pristupa.

Usredotočite se na materijale kao što su drvo i metal s patinom ili se odlučite za čišći industrijski stil poput nehrđajućeg čelika. Izbjegavajte sve što je klišej industrijskog stila jer taj trend je, prema riječima dizajnera, daleko iza nas.

Kuhinje glamuroznog izgleda

Za brojne ljubitelje interijera kuhinje koje odaju dojam luksuza predstavljaju imperativ, a iako pojedine završne obrade mogu izgledati kao prečac do postizanja zacrtanog luksuza, postoji način da se istakne glamur bez oslanjanja na otkačene dizajnerske elemente.

Glamurozni lusteri i svjetlucave kuhinjske ručke s kristalnim elementima definitivno su prolazan trend. Trik za postizanje moderne kuhinje luksuznog izgleda krije se u korištenju materijala koji izgledaju prirodno i luksuzno. Bogato drvo i elegantne mramorne ili kamene kuhinjske ploče donijet će više osjećaja glamura nego bilo koji blistavi materijal, a pritom neće tako brzo zastarjeti.

Potpuno bijele kuhinje

Bijelim kuhinjama popularnost ne jenjava

Bijelim kuhinjama popularnost ne jenjava

Izvor: Profimedia / Autor: Ingolf Hatz / Carte Blanche / Profimedia

Nesumnjivo, kuhinjski ormarići jarkih boja postali su veliki trend, između ostalog zahvaljujući globalnoj pandemiji i većem boravku u domu što je na koncu rezultiralo većom potrebom za podizanje raspoloženja uz pomoć boja.

Ipak, potpuno bijelim kuhinjama u svijetu interijera popularnost ne jenjava. Možda su umirujuće za oči, ali ne donose istu radost kao što bi to učinila kuhinja upečatljive boje.

Kuhinje sjajnog finiša

Visoki sjaj je definitivno out

Visoki sjaj je definitivno out

Izvor: Profimedia / Autor: VIEW Pictures Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema riječima dizajnera, kuhinje sjajnog finiša još uvijek su jedan od najvećih trendova koje biste trebali izbjegavati.

Sjajne kuhinjske fronte trend su koji brzo dolazi i odlazi, što nije slučaj s kuhinjama mat finiša koje se smatraju puno boljom opcijom.

Kako odabrati kuhinju koja ne izlazi iz stila

Jedina stvar koju je teško predvidjeti s kuhinjskim trendovima je koliko dugo će se zadržati, što može otežati odabir završnih obrada za redizajn kuhinje ili kupnju nove.

Dugovječni materijali pomažu da odabrana kuhinja dugi niz godina ostane relevantnom, čak i kada se oslanja na popularne trendove u određenom trenutku. Mramor, mjed, nehrđajući čelik i obojeno drvo mogu biti bezvremenski, ovisno o detaljima, a čiste linije i klasični materijali pomažu kuhinji da zadrži bezvremensku estetiku.

Ako hrabro odaberete boju ili završni sloj koji se temelji na najnovijim trendovima, razmislite o tome da ga primijenite na nešto što se kasnije može promijeniti. Boja kuhinje, na primjer, uvijek se može prefarbati ako se radi o kvalitetnoj drvenoj završnoj obradi.