ZELENO ZDRAVLJE

Upoznajte tajne moći začinskog bilja

17.04.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Jeste li znali da bosiljak smanjuje krvni tlak, timijan ublažava akne, a ružmarin liječi anemiju

Začinsko bilje ne daje jelima samo poseban ukus, već može biti korisno i za vaše zdravlje, piše Daily Mail.

Najbolji za anemiju

Ružmarin: Listovi ružmarina bogati su željezom čiji nedostatak može uzrokovati umor i anemiju. Ova biljka također sadrži karnozin koji može štititi mozak od štetnih slobodnih radikala pa smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti, piše u studiji objavljenoj u časopisu Journal Of Neurochemistry.

Najbolji za krvni tlak
Bosiljak: Postoje istraživanja koja tvrde da ekstrakt te biljke smanjuje krvni tlak na sličan način kao lijekovi. Vjeruje se da bosiljak utječe na razinu endotelina, bjelančevine koja djeluje kao snažan vazokonstriktor, odnosno uzrokuje suženje krvnih žila.

Najbolje za dijabetes
Piskavica: Svakodnevno uzimanje ekstrakta sjemenki piskavice kod dijabetičara poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje inzulinsku rezistenciju, navodi se u studiji Centra za istraživanje dijabetesa u indijskom Jaipuru. Piskavica također može povećati nedovoljnu opskrbu majčinim mlijekom. Taj je začin u Indiji tradicionalno sredstvo za induciranje poroda pa se sjemenke ne smiju uzimati tijekom trudnoće.

Najbolje za sprečavanje trovanja hranom
Korijander: Ulje korijandera pokazalo se uspješnim u borbi protiv trovanja hranom koje uzrokuje bakterija kampilobakter, piše u časopisu Journal Of Medical Microbiology. Piletina i crveno meso (osobito mljeveno meso) mogu nositi kampilobakter koji može izazvati bolest ako je hrana nedovoljno termički obrađena. Sjemenke korijandera (koje su osnova ulja) možete dodati hamburgeru i jelima od piletine.

Najbolje za raspoloženje i memoriju
Kadulja: U jednom se istraživanju pokazalo da je raspoloženje ispitanika koji su uzimali kapsule s visokim dozama eteričnog ulja kadulje bilo osjetno poboljšano. Kod starijih ljudi, tvrdi jedna australska studija, pokazalo se da ekstrakt kadulje poboljšava pamćenje i pažnju. Vjeruje se da ta biljka sprečava razgradnju acetilkolina, kemijskog spoja povezanog s pažnjom i dobrom memorijom.

Najbolje za ulkus želuca
Kardamom: Ako ste imali ulkus želuca, pokušajte dodati kardamom riži na mlijeku. Indijski znanstvenici su otkrili da ekstrakt ulja kardamoma štiti sluznicu želuca te djeluje protiv ulkusa uzrokovanih alkoholom i aspirinom.