VEĆA ŽELJA ZA SEKSOM

Unosi li '50 nijansi sive' revoluciju u spavaće sobe?

13.02.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Film 'Pedeset nijansi sive' mogao bi srušiti rekorde na kinoblagajnama i tako ponoviti uspjeh knjige po čijem je predlošku sniman koja je, usprkos ozbiljnim manama, prodana u preko 100 milijuna primjeraka diljem svijeta. Zahvaljujući eksplicitnim prikazima seksa mlade i naivne Anastasije Steel i emocionalno obogaljenog ali, naravno, strahovito zgodnog i još k tome bezobrazno bogatog Christian Greya, autorica E. L. James postala je gotovo preko noći multimilijunašica iako joj kritičari, ali i čitatelji zamjeraju strahovito loše opise, nimalo razrađene likove i potpuno banalizirane muško-ženske odnose

No ni loše kritike nisu zaustavile masovnu histeriju koja je rezultirala procvatom šund erotske literature, od koje su profitirale izdavače kuće i autori tih romana. E. L. James u međuvremenu zarađuje ne samo od tantijema na knjigu, već i od seks-igračaka koje nose ime 'Pedeset nijansi sive', ali i prava na filmsku adaptaciju pa joj je bogatstvo sada procijenjeno na preko 80 milijuna dolara i još vrtoglavo raste.

Dugo iščekivana ekranizacija ovog megapopularnog romana koji obiluje scenama sadomazohističkog seksa konačno je stigla u kina, a čini se da su očekivanja bila toliko niska da filmske kritike zvuče gotovo pozitivno. Filmski kritičari slažu se da je redateljica Sam Taylor-Johnson odradila solidan posao s obzirom na predložak koji je imala te da ga je čak i poboljšala (koliko je to uopće bilo moguće).

Fenomen 'Pedeset nijansi sive' zahvaljujući filmskoj adaptaciji i dalje će živjeti, a zanimljiv je i znanstvenicima koje je potaknuo na istraživanja po pitanju žena i seksa. Knjiga je izazvala novu seksualnu revoluciju kod žena nakon šezdesetih godina prošlog stoljeća, a inspirirane knjigom, mnoge su odlučile u svoj spolni život uvesti promjene pa je tako, prema istraživanju provedenom na 10.000 žena u dobi od 25 do 50 godina, gotovo 50 posto žena od partnera zatražilo da iskušaju vezanje za vrijeme seksa, a svaka treća isprobala je i igru uloga.

Istraživanje je otkrilo kako su se stavovi žena prema seksu značajno promijenili, a interes za korištenjem seksualnih igračaka drastično porastao. Osim toga, žene u krevetu preuzimaju glavnu ulogu, postaju sve dominantnije, a porasla je i učestalost spolnih odnosa. Značaj postotak, njih 76 posto otkrio je da partneru bez ustručavanja može reći što želi za vrijeme seksa, a čak 47 posto žena priželjkuje da ih partner zaveže.

Tehnologija danas također igra veliku ulogu u spolnim odnosima pa tako 71 posto žena priznaje kako svom partneru šalje seksi poruke, a 73 posto uživa u telefonskom seksu.

Ovaj erotski bestseler koji je preveden na 52 jezika i prodan u preko 100 milijuna primjeraka, usprkos brojnim manama, ima i svjetliju stranu. Može mu se zamjeriti štošta, no ako ništa drugo, čini se da čini čuda za spolni život. Naime, prema jednom istraživanju 64 posto ispitanica reklo je da su poželjele više seksa dok su čitale knjigu, a 54 posto reklo je da su im se, osim seksa, poboljšali i odnosi u vezi. Knjiga je na kraju, čini se, usrećila ne samo žene, već i muškarce…

'Knjige poput 'Pedeset nijansi sive' pomogle su stvoriti zdravo spolno okruženje u kojem žene napokon shvaćaju da put do sjajnog seksa vodi kroz uvođenje noviteta i pomicanje granica. Nije sve u lijenom seksu u subotnje jutro i misionarskoj pozi', rekla je svjetski poznata stručnjakinja za seks Tracey Cox.

Ako još niste imali prilike upoznati se s kinky svijetom u kojem vlada pedeset nijansi sive, zavirite u ulomke iz knjige za kojom su poludjele žene, a koje smo objavili na tportalu