NE JEDITE PREVIŠE

Umjerenost za stolom spriječit će želučane tegobe

07.04.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Uravnotežena prehrana ne znači uskraćivanje, već, dapače, raznolikost koja će omogućiti da ne prejeramo i opteretimo organizam

Blagdansko vrijeme, puni stol i ugodno društvo često vode ‘otpuštanju kočnica’. Hedonistički, pak, pristup trpezi nerijetko rezultira nepotrebnim tegobama koje se mogu javiti ako pretjeranim kalorijama opteretimo organizam. No samo nekoliko preinaka, bez većeg suzdržavanja od bogate uskršnje ponude, može osigurati uživanje bez neželjenih posljedica.

'Blagdansko vrijeme je ustvari idealno da se, kako su svi doma, isplaniraju svi obroci – doručak, ručak i večera, ali i međuobroci koji su ključni u izbjegavanju prejedanja jer osiguravaju da se manje jede za glavne obroke', objašnjava Mirela Marić, mag. nutricionizma i voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Nemetova, te dodaje da to ne znači uskraćivati si hranu; dapače, bolje je dati si oduška, ali jesti uravnoteženo, u smislu raznovrsnosti.

Povrće na stol

Za raznovrsnost je, posebno u proljeće, najbolje posegnuti za nečim iz šarene ponude povrća i voća.

'Uskršnji doručak ima posebno mjesto u mnogim obiteljima pa si, osim ako osoba nema problema sa šećerom ili kolesterolom, svatko može dopustiti veći unos kalorija. No savjetovala bih veće količine šunke i kruha zamijeniti većim unosom povrća poput rotkvice ili mladog luka te sirom i vrhnjem', objašnjava Marić, dodavši da je dobra opcija i šunku zamijeniti puretinom.

Dodatni unos tekućine također će onemogućiti pretjerivanje s kalorijama, no trebalo bi i tu biti oprezan te slatke sokove zamijeniti cijeđenim.

Cijeđeni sokovi

'Preporučuje se do dvije litre vode dnevno, što će ujedno smanjiti i potrebu za hranom, kao i međuobroci koji bi najbolje trebali biti voćni, a smatram i da je bolje kupovne sokove zamijeniti cijeđenim', objašnjava nutricionistica Marić te zaključuje da ako ipak dođe do prejedanja tijekom dana, jedna od boljih opcija je večeru zamijeniti laganim obrokom ili čak samo jogurtom.

'Najvažnije je prije spavanja izbjegavati veću količinu ugljikohidrata, šećera i, naravno, alkohola, kako se ne bi poremetio san, a idealno bi bilo negdje tijekom dana ukomponirati i fizičku aktivnost, poput lagane šetnje', dodaje nutricionistica Marić.