KAD LUKOVICE ZAKAŽU...

U vrtu imate fijasko s tulipanima? Evo zašto ne rastu

29.02.2024 u 11:56

Bionic
Reading

Proljeće je vrijeme kada počinjemo uživati u plodovima rada u vrtu od protekle jeseni. Rastom temperatura i okupane sunčevim zrakama proljetne lukovice počinju provirivati ispod zemlje. No, ponekad se dogodi da očaravajući učinak izostane, a evo koji su mogući razlozi toga

Ako vas u proljeće umjesto prekasnog cvata u vrtu dočekaju obješeni tulipani, narcise koji ne cvjetaju i oštećene ili razočaravajuće proljetne lukovice koje ste posadili još jesenas velika je vjerojatnost da se razlog tome krije u greški učinjenoj još prilikom sadnje lukovica.

Stručnjak za lukovice, Chris Ireland-Jones, vlasnik tvrtke Avon Bulbs otkriva uobičajene pogreške ali i kako ih ispraviti.

Nedostatak pripreme

Prije sadnje lukovica nužna je dobra priprema kako biste pronašli pravu lukovicu za pravo mjesto, razmislite gdje ćete ih posaditi i provjerite koje su lukovice prikladne. 'Nema ništa gore od pokušaja borbe s prirodom. Često ljudi sade tulipane na mjesto s previše sjene ili šumske lukovice na puno sunce,' kaže Chris Ireland-Jones dodajući kako kod tulipana treba pripaziti da ih se ne sadi prerano, kad je tlo još toplo (recimo u rujnu ili listopadu) jer je tada mnogo je vjerojatnije da će biti pogođeni gljivičnom bolesti vatrom tulipana. Tulipane je najbolje saditi u studenom ili čak u prosincu.

Preplitka sadnja

Lukovice treba saditi dublje u zemlju. Prema riječima Chrisa Irelanda-Jonesa vrlo je malo lukovica kojima odgovara plitka sadnja. 'Što su lukovice dublje zasađene, zemlja je hladnija, a tlo vlažnije, što znatno pomaže u rastu. Osnovno pravilo je da se sadi na dubinu koja je tri puta duža od lukovice,' kaže.

Predugo čekanje sa sadnjom nakon kupovine lukovica

Prema savjetu stručnjaka, sadnju lukovica nemojte odgađati, a zaboravljene lukovice ne mogu se saditi iduće godine jer su vjerojatno već počele puštati mladice. Najbolje je lukovice posaditi odmah čim ih kupite, a ako to niste u mogućnosti držite ih na hladnom i suhom. Ako su zapakirane u plastičnom paketu, svakako ih otvorite kako bi mogle disati. Gotovo sve lukovice mogu se tako čuvati dva ili tri tjedna – ali ne i mjesecima.

Nedovoljno zalijevanje

Lukovice je potrebno zalijevati, čak i kako pada kiša. 'Zalijevajte posude s lukovicama kako se približava proljeće. Nije važno pada li kiša, još uvijek ih treba zalijevati. Naše tulipane zalijevamo najmanje dva puta tjedno u ožujku, travnju i do svibnja, nakon što lišće iznikne i oni fotosintetiziraju i troše vlagu kako bi proizveli više lišća i stabljike. Ako su isušeni, suhi i izobličeni, to je često zato što nisu dobivali dovoljno vlage u fazi rasta,' kaže.

Loša drenaža tla

Lukovice mogu početi trunuti ako je kompost zrnat i nema slobodnu drenažu. Koristite više komposta sa slobodnom drenažom, dodajući pijesak ako je potrebno i pobrinite se da posude svakako imaju rupe za drenažu.

Kompost se smrznuo

Posude u kojima su posađene lukovice svakako zaštitite. Postavite ih uza zid kuće ili na mjesto gdje ne puše jako ili stavite posudu gdje ima više sunca ili topline iz kuće. Ako se kompost smrzne, vlaga u njemu će postati čvrsta, a lukovice će biti stisnute. Uz to imajte na umu da se manje posude smrzavaju brže od većih, stoga pokušajte odabrati nešto veće posude.