ima im spasa

Što će se dogoditi s proljetnim trajnicama ako procvjetaju prerano?

26.02.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Trajnice su pravi dar u vrtlarstvu jer se uz pravilnu njegu vraćaju svake godine. No, varljivo proljetno vrijeme ponekad ih može navesti na preranu cvatnju. Evo što se događa s biljkama ako počnu cvjetati prije vremena

Ovisno o vrsti biljke, trajnice obično cvatu u rano proljeće ili ljeto ili čak u jesen, u slučaju suncokreta, dalija i nekih sorti krizantema. Ipak, većina višegodišnjeg cvijeća ima tendenciju mirovanja tijekom hladnijih mjeseci te se ponovno pojavljuje u proljeće. Iako taj ciklus označava predvidljivost, nekih godina se dogodi i da promijenjeni vremenski obrasci i uvjeti od kraja veljače do ožujka utječu na na rano cvjetanje trajnica.

A što će se dogoditi s biljkama koje, zavarane vremenom, počnu cvjetati prije vremena, a nakon toga ih dočeka još jedna runda naglog pada temperatura? Mogu li se štete od mraza spriječiti ili barem ublažiti kako bi se održalo zdravlje biljke? Srećom, većina trajnica ima vlastit skup svojstava preživljavanja. A uz malu pomoć bit će sasvim dobro do kraja vegetacijske sezone.

Jačina utjecaja niskih temperature ovisi o biljci

Ako vas u kasnu zimu kada se već opraštamo o niskih temperature i brojimo dane do proljeća, pogodi mraz, lisni pupoljci na nekim stablima i grmlju mogu biti oštećeni, ali te biljke najčešće počnu ponovno nicati bez preskakanja čim ponovno zatopli.

Nažalost, u slučaju trešanja, jabuka i drugih stabala voćaka koja su poznata po svojoj spektakularnoj proljetnoj cvatnji, morat ćete pričekati do sljedeće godine ako im kasni zimski mraz uništi cvjetove. Unatoč tome, ove stabljike voćki neće biti izložene nikakvoj dodatnoj šteti.

Po pitanju lukovica, poput zumbula, narcisa i tulipana, nema razloga za brigu. Velike su šanse da njihove stabljike i lišće provire ispod zemlje prije kasnog snijega ili kasnog mraza, a to će rezultirati određenom promjenom boje na lišću uslijed niskih temperatura.

Međutim, nastala šteta neće biti velika jer su ove lukovice otporne i mogu podnijeti hladnoću. Ako su cvjetni pupoljci još uvijek ispod zemlje kada nastupe niske temperature, cvijeće će se pojaviti u proljeće.

Kako zaštititi biljke

U slučaju voćaka koje cvjetaju u proljeće, malo je toga što možete učiniti da spriječite štetu. Ipak postoji jedan trik koji valja isprobati, pod uvjetom da problem nije jaki vjetar, a to je postavljanje pokrova koji je posebno napravljen kako bi štitio cvjetove drveća od hladnoće noću.

No, prije nego li se odlučite na ovaj zadatak imajte na umu da često potrebno dvoje ljudi za postavljanje pokrova. Uz to, pokrov dobro funkcionira u slučaju mladih stabala, ona starija bi lako mogla biti previsoka i preširoka da bi pokrov bio učinkovit. Međutim, ako uspješno postavite pokrov, imajte na umu da ga je potrebno ukloniti tijekom dana.

S druge strane, lukovice je puno lakše zaštititi. Dovoljno je u kasnu jesen ili ranu zimu uspješno ih pokriti velikom količinom malča. Ta mjera bi trebala spriječiti prerano cvjetanje. Uz to, neočekivani snijeg krajem veljače ili početkom ožujka pomaže regulirati temperaturu ispod tla i sprječava prerano nicanje pupoljaka.