za rascvjetan vrt

Cvijeće idealno za proljeće: Posadite ga sada i uživajte u prekrasnom vrtu čitavo ljeto

24.02.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Proljeće je vrijeme sadnje i radova u vrtu. A uložen trud itekako će se isplatiti. Posadite ovo cvijeće u proljeće, a ono će ispuniti vaše dvorište ili balkon bojom i mirisom cijele sezone, sve do jeseni

Toplo vrijeme i duži dani stići će prije nego što mislite, što znači da je vrijeme da počnete razmišljati o tome koje cvijeće želite vidjeti u svom vrtu ove godine. Čim prođe opasnost od mraza i tlo postane ponovno obradivo, možete započeti sa sadnjom.

Ali zbog tolikog izbora cvijeća nije uvijek baš lako donijeti odluku koje posaditi. Kako bi taj korak bio jednostavan, bacite oko na neke najboljih cvjetova za sadnju u proljeće. Ove sorte cvast će tijekom proljeća, ljeta i jeseni, ispunjavajući vaš krajolik bojom i opojnim mirisom.

Azijski ljiljan

Azijski ljiljani prekrasan su izbor ako želite posaditi cvijet koji ne zahtijeva puno brige i njege. Ovo cvijeće cvate u proljeće te traži sunčano mjesto i dobro drenirano tlo, ali ne i stalnu pažnju. Uz to, živopisno cvijeće ove biljke privlači kolibriće i druge oprašivače poput pčela i leptira, pridonoseći zdravijem i biološki raznolikijem ekosustavu.

Krokozmija

Ova je biljka prava ljepotica čije cvjetanje od sredine do kasnog ljeta priređuje pravu cvjetnu izložbu u vrtovima. Krokozmije imaju tanko i uspravno lišće prekriveno nijansama crvenih, narančastih i žutih cvjetova. Uz to, privlače kolibriće i leptire, a odličan su izbor za rezano cvijeće i sadnju u žardinijere.

Gladiola

Ponekad gladiole nazivaju malim mačevima zbog oblika lišća, a svake godine postaju sve popularnije. S dugim stabljikama, prekrivenim jarko obojenim cvjetovima nalik volanima, lijepe su i mirisne. Stavljene u vazu predstavljat će pravu ljetnu radost. Cvatu od početka do sredine ljeta, a najbolje uspijevaju na potpuno osunčanom mjestu ili u polusjeni s dobro dreniranim tlom.

Dalija

Dalije dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama, tako da ćete zasigurno pronaći onu koja će lijepo izgledati u vašem vrtu. Većina sorti trebat će oslonac da bi se biljka te njezini veliki i teški cvjetovi držali uspravno, ali to je mala cijena za veličanstvene cvjetne prizore. Dalije su odlične kao rezano cvijeće, ali je važno ne rezati pupoljke. Cvjetaju od sredine ljeta do početka jeseni, a najbolje im odgovara sunce ili polusjena s dobro dreniranim tlom. Posadite ih u proljeće nakon zadnjeg mraza, kada je tlo toplo.

Maćuhica

Maćuhice se mogu saditi u rano proljeće za prekrasan izgled vrta kasnije tijekom sezone. Upravo su one jedne od proljetnih biljaka najotpornijih na hladnoću, a dolaze u velikom izboru boja i dostupnih kultivara. Lijepo izgledaju posađene u gredice, posude ili čak košare. Cvatu u kasno proljeće, a najbolje uspijevaju na suncu ili u polusjeni u kiselom, dobro dreniranom tlu.

Božur

Omiljena je biljka koja cvjeta u kasno proljeće te ispunjava krajolik prekrasnim velikim cvjetovima. Postoji mnogo sorti koje možete izabrati, uključujući drvenaste i zeljaste ili njihovu kombinaciju. Odaberite one koje su označene za korištenje u vrtu (za razliku od sorti rezanog cvijeća) i dodajte sustav potpore za najbolji izgled. Božuri će ukrašavati vrt cvijećem od kasnog ljeta pa sve do jeseni, a najbolje uspijevaju na suncu te dobro dreniranom tlu.

Begonija

Boju u vrtu lako je postići begonijama. Ove ljepotice dostupne su u raznim bojama, od ružičaste i bijele do crvene i narančaste. Posebno privlače pažnju zasađene uz rubove vrtova, ali lijepo izgledaju i u visećim košarama i prozorskim žardinijerama. Cvatu od proljeća do kraja ljeta, a vole polusjenu s dobro dreniranim tlom.

Kadifa

Narančasti ili žuti cvjetovi nevena uljepšavaju proljetni vrt. Kadifica se vrlo uspješno sama zasijava tako da nema potrebe za presađivanjem iz godine u godinu. Ova biljka također je izvrstan izbor uz brojno povrće jer vrlo učinkovito odvraća štetnike. Cvate od kasnog proljeća pa sve do jeseni, a posadite je na području punom sunca ili u polusjenu s dobro dreniranim tlom.