DOBRO JE ZNATI

U potrazi ste za božićnim drvcem i niste sigurni koje odabrati? Evo nekoliko savjeta

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 23.12.2020 16:04
  • Objavljeno 23.12.2020 u 15:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Dakako, Božić je apsolutno nezamisliv bez božićnog drvca koje svojim mirisom i izgledom najbolje dočarava blagdanski duh

Kićenje bora na Badnjak tradicija je bez koje ne možemo zamisliti blagdane, no ove su godine zbog pandemije mnogi puno ranije okitili drvce kako bi unijeli božićno ozračje u svoje domove.

Ukrašavanje božićnog drvca u našim je krajevima preuzeto od germanskih naroda krajem 19. stoljeća.

Naime nakon Lutherove reformacije običaj ukrašavanja božićnog drvca u kršćanskom se svijetu najprije proširio među protestantima, no početkom 19. stoljeća prelazi granice tih zemalja i širi se na ostatak svijeta te postaje jedan od simbola Božića, pa tako od kraja 19. stoljeća i u našim krajevima.

Čini se da, kad je u pitanju izbor bora, nemamo puno što pogriješiti, no dobro je znati kako prepoznati i odabrati kvalitetno drvce te ga pravilno njegovati kako bi dulje potrajalo.

Prema riječima Marina Buića, uzgajivača borova iz Siska, najizdržljivija je nordijska jela te je ove godine, kako kaže, najpopularnija.

  • +2

Božićna drvca

Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

'Ove godine kupci najviše traže nordijsku jelu jer su njezine iglice glatke i ne opadaju. Ima izdržljive grane i ukoliko je pravilno njegujete, može dugo potrajati', kaže Marin Buić.

Dodaje i da mnogi kupci umjesto rezanih borova preferiraju drvca u tegli jer se kasnije mogu presaditi.

'Bitno je da se borovi presade u veljači ili ožujku. Svakako treba voditi računa i o tome da je temperatura između 8 i 13 stupnjeva Celzijusa. Naravno, kad se zemlja u tegli osuši, ne zaboravite dodati vodu, a to se odnosi i na rezani bor', savjetuje.

Popularna je i srebrna smreka te je zbog bujnih grana i efektne srebrnoplave boje također za mnoge omiljeni izbor.

Treba podsjetiti i na to da drvce treba držati dalje od izvora topline jer ga to isušuje, zbog čega brže propada i pušta iglice, a ponekad poprimi i smeđu boju.