HIT DEKORACIJA

Čini se da su ovo najpopularniji božićni ukrasi, a znamo i kako ih sami možete napraviti

07.12.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Ne znamo ima li to veze s globalnom zdravstvenom krizom, ali sudeći po društvenim medijima hit dekoracija ove pandemijske božićne sezone je mnogima omiljen agrum, simbol borbe za zdravlje prehranom

Govorimo o ukusnim i sočnim narančama, mirisnom agrmu bogatom vitaminom C i flavonoidima. Naranče ipak ne vješamo poput kuglice na bor, jer puno su lakše i oku ugodnije poprečno narezane i osušene kriške.

Najbolje od svega – uvu hit božićnu dekoraciju bez puno muke možete napraviti i u svom domu, a osim što ih mžete bjesiti na bor, osušene kriške naranče možete iskoristiti i za vrlo dekorativne lančiće, vijence ili detalje na poklonima.

Najveće ograničenje ovog 'uradi sam' projekta su broj limova za pečenje i slobodnog vremena s kojima raspolažete, jer narančama treba nešto više vremena za dehidriranje u pećnici.

  • +27
Božićne dokoracije od osušenih kriški naranče Izvor: Profimedia / Autor: Elena Nazarova / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve što vam je potrebno za izradu ukrasa za bor su naranče, limovi za pečenje, papiri za pečenje i špaga ili dekorativna vrpca.

Posupak sušenja kriški naranče

  • Pećnicu zagrijte na 95 stupnjeva Celzijeva, jer vlagu iz naranči treba odvoditi polako, pazeći da ne zagore.
  • Naranče narežite popreko na tanke kriške radijalnog oblika. Imajte na umu da će se kriške sušenjem u pećnici nešto smanjiti pa uzmite to u obzir prilikom planiranja veličine i količine naranči ako vam je važno za konačni proizvod.
  • Postupak odvođenja vlage započnite i prije stavljanja u pećnicu tako da tapkanjem papirnatim ručnikom pokupite sve sokove naranče prije nego je posložite na papir za pečenje. Kriške nemojte naguravati previše gusto i ostavite između prostor da mogu 'disati'.
  • Ostavite ih da odrade svoje u pećnici otprilike dva sata, dok ne postanu ljepljivije i tvrđe na dodir. U posljednjih pola sata provjeravajte ih češće kako biste bili sigurni da ne izgaraju, jer ipak ste u njih uložili nešto truda, vremena i struje.
  • Kad su osušene i ohlađene, probušite na njima rupicu kroz koju ćete provući špagu ili dekorativnu vrpcu i vaša kuglica za bor je gotova. Za ostale kreativne mogućnosti pustite mašti na volju ili se nadahnite u našoj galeriji.