BLAGDANSKI UKRASI

Jednostavne i efektne: Kako napraviti prekrasne zvijezde od papira i papirnatih vrećica

08.12.2020 u 14:26

Bionic
Reading

S približavanjem blagdana ukrasi za božićnu jelku i dom jedna su od spominjanijih tema na društvenim medijima, a ako su vam za oko zapele papirnate zvijezde, evo dva jednostavna postupka za njihovu izradu

Švedska umjetnica specijalizirana za ukusne delicije i umjetničke fotografije hrane, Linda Lomelino, u dva kratka videa pokazuje kako se jednostavno mogu izraditi vrlo efektne papirnate zvijezde.

Papirnate zvijezde Izvor: Profimedia / Autor: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Za jednostavniju varijantu potreban vam je komad papira poput onih za umatanje poklona, a Linda se u lokalnoj prodavaonici boja za vrlo malo novaca opskrbila s gomilom ostataka zidnih tapeta.

Osim pravokutnog komada papira, čija dužina treba biti dvostruka u odnosu na širinu, trebat će vam špaga ili ukrasna vrpca, oštre škare i klamerica.

Papir po kraćoj stranici presavijajte kao da izrađujete harmoniku ili lepezu, pazeći da se presavijeni dijelovi točno preklapaju kako bi zvijezda bila pravilnog oblika. Linda savjetuje presavijanje većih nabora jer zahtijevaju manje vremena za savijanje i puno ih je lakše rezati. Ona je papir presavinula 12 puta i nešto širu traku viška odrezala.

Dobivene završetke ove trake presavijanog papira potrebno je odrezati škarama u željenom obliku, jednakom na obje strane, a ako želite zvijezdu s rupicama, napravite ih po dužim stranicama presavijane trake.

Nakon toga špagom ili ukrasnom vrpcom omotajte nekoliko puta sredinu trake i čvrsto zavežite, a potom raširite i spojite krajeve svoje zvijezde i pričvrstite ih klamericom.

Kako napraviti papirnatu zvijezdu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nešto složeniju, dvostruku varijanu zvijezde možete izraditi od papirnatih vrećica (škanicl, škarnicl, škartoc), a osim njih trebat će vam i ljepilo, škare i klamerica. Za jednu zvijezdu potrebno je od 8 do 12 vrećica, ovisno o širini dna vrećice. Ljepilo u obliku naopakog slova 'T' nanesite na dno i po sredini visine vrećice i na nju položite, poravnajte i prilijepite sljedeću vrećicu.

Postupak ponavljajte sa svim vrećicama, ali nemojte ih odmah lijepiti više od četiri zajedno, jer će vam to otežati oblikovanje škarama. Vrhove sljepljenih kupova vrećica srežite škarama u željeni oblik, pazeći da su jednaki, a potom kupove međusobno slijepite.

Nakon što se lijepilo osuši, razvucite i spojite prvu i posljednju vrećicu i pričvrstite ih međusobno s klamericom. Ako vam je prvu i posljednju vrećicu teže spojiti, ubacite još vrećica. Što je dno vrećice šire, bit će vam potrebno manje vrećica.

Kako napraviti zvijezdu od papirnatih vrećica Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube