INSTITUCIJA IZ ALGARVEA

Kako su ocean i Portugal osvojili srce jednog Austrijanca

24.09.2023 u 17:20

Bionic
Reading

'Iznimno poseban restoran ima sve što je potrebno za iskustvo koje će dugo živjeti u sjećanju. Ulaz, ukrašen upečatljivim staklom Murano, pruža osjećaj teatralnosti prije ulaska u blagovaonicu, uređenu u elegantnom nizu zlatnih, bijelih i plavih tonova. Jednako su upečatljivi i njegovi impresivni prozori koji se otvaraju prema obali i beskrajnim atlantskim vidicima.

Hans Neuner, chef rođen u Austriji, za svoj lajtmotiv uzeo je otkrića Portugala koja su obilježila njegovu povijest, stoga okusi na degustacijskom jelovniku 'Put Indije' (Rota da Índia) predstavljaju putovanje koje počinje u Portugalu, prolazi kroz Afriku (rt Verde, Gana, Mozambik...) i kulminira u Goi na obali Indije.'

Kada Michelinov vodič tako opisuje neki restoran i već mu dvanaest godina zaredom dodjeljuje prestižne dvije zvjezdice, jasno je da se radi o izvanserijskoj gastronomskoj pojavi. Naime Hans Neuner jedan je od najomiljenijih i najcjenjenijih portugalskih chefova zahvaljujući svom pionirskom radu u čarobnom restoranu Ocean, smještenom u odmaralištu Vila Vita Parc u regiji Algarve. Taj se restoran razvio tijekom posljednjeg desetljeća i pol te postao svjetionik portugalske kuhinje, ali i povijesti kulinarstva.

Ulaskom u Ocean odmah je lako vidjeti zašto je restoran dobio baš to ime. Panoramski prozori duž južnog zida pružaju neometan pogled na Atlantik, što salu restorana čini zapanjujućom. Ukusno elegantan, u suvremenim čistim linijama te s paletom plave i sive boje lijepo se uklapa u vizuru golemog oceana. U kontrastu s tamnim nijansama stoje upečatljivi bijeli koralji, svaki umjetničko djelo za sebe, dok moderan dizajn, čaše od austrijskog kristala i srebrni pribor za jelo na stolovima sjajno upotpunjuju dekor.

  • +10
Ocean Izvor: Ocean / Autor: Promo

Neuner se rodio u Leutaschu, malom selu u austrijskom Tirolu, te doslovno odrastao u kuhinji jer su mu pradjed, djed i otac bili kuhari. Kuhati je počeo uz njih sa samo 14 godina, a znatiželja da uči i vidi svijet odvela ga je u Švicarsku, London, Bermude, Njemačku… Jednu je sezonu proveo i s bratom, koji je također kuhar, na kruzeru koji je iz Los Angelesa plovio preko Havaja, Azije, Arabije, sve do Europe.

Ipak, velik dio njegova profesionalnog usavršavanja protekao je pod vodstvom Karlheinza Hausera tijekom devet godina provedenih u čuvenom berlinskom hotelu Adlon. Svoje kulinarske vještine izbrusio je u restoranu Tristan (dvije Michelinove zvjezdice) na španjolskoj Mallorci i Seven Seas (jedna zvjezdica) u Hamburgu. Svako od tih iskustava postalo je odskočna daska, svaka nova kultura otvarala mu je novi svijet recepata i okusa, a svaki restoran u kojem je radio postao je lekcija za ono što će godinama poslije postati njegov prvi solo projekt.

A onda se 2007. u njegovu profesionalnu priču umiješala sudbina. Tada su ga, naime, pozvali iz Vila Vita Parca s ponudom vođenja kuhinje u Oceanu. Prihvatio ju je i dobio otvorene ruke u formiranju i vođenju ekipe prema osvajanju Michelinove zvjezdice. Nepune dvije godine poslije san je ostvaren. Michelinova zvjezdica 2009. dodijeljena je Oceanu na temelju Neunerove tehničke preciznosti, istančanog osjećaja za kreativnost i korištenja lokalnih svježih namirnica.

Stalno inovirajući i ustrajno napredujući, Neuner i njegov tim nagrađeni su drugom Michelinovom zvjezdicom već 2011. Daljnja priznanja uključuju dobivanje dvije zvjezdice u Crvenom vodiču Portugala i Neunerovo proglašenje portugalskim chefom godine 2009. i 2012. Među mnogim drugim nagradama, stečenim posljednjega desetljeća, Ocean i Neuner dobili su prestižnu nagradu Platinum Fork portugalske publikacije o hrani i hotelima Boa Cama Boa Mesa, i to pet godina zaredom.

Zanimljivo je to da je posljednjih godina Neuner svoju pozornost usmjerio na proučavanje povijesti portugalske kuhinje u svijetu i kreiranje nadahnutih gastronomskih putovanja u obliku degustacijskih menija.

Počelo je prije tri godine s menijem 'Otkrivanje Portugala' (od sjevera do juga), potom je slijedio meni 'Island Edition', koji se bavio hranom i okusima s portugalskih Azora, Madere i bivše kolonije São Tomé. Prošle godine fokus je bio na utjecaju Portugala u Goi, zapadnoj obalnoj regiji u Indiji, dok je 2023. u središte pozornosti došao Brazil. Inspiracija je došla nakon putovanja tom velikom južnoameričkom zemljom, na kojem su on i njegova ekipa imali priliku otkriti i istražiti korijene i podrijetlo brazilske kuhinje.

Igrajući se intrigantnim karakteristikama gastronomije te zemlje i njezinim jedinstvenim utjecajima, Neuner je osmislio 'Sjećanja na Brazil', degustacijski meni od dvanaest sljedova, koji uključuju jednostavno nazvana jela kao što su Tradicionalni kruh sa sirom, Jastog 'feijoada', Svinjska potrbušnica, Chourizo, Moqueca, Raža, Crvene kozice… Nasuprot tome, ta jela iznenađuju kompleksnošću, ljepotom i nevjerojatno lijepim okusima. Degustacijski meni 'Sjećanja na Brazil' košta 255 eura (sparivanje s vinima dodatnih 155 eura).

Algarve, najjužnija od pet regija kontinentalnog Portugala, čija je južna obala jedna od najljepših i najpopularnijih u Europi, omiljena je i u Hrvata koji ljetuju u toj zemlji. Ako ste među njima i veselite se uživanju na umjerenijim temperaturama konca ljeta ili u posezoni, podsjećamo da dvije Michelinove zvjezdice znače – 'izvrsno, vrijedno skretanja s puta'.