SCI-FI NA PISTAMA

U modi su optičke varke

03.06.2009 u 07:21

Bionic
Reading

Fascinacija optičkim varkama preplavila je modne piste. Najupadljiviji primjerci optičkih printeva na odjeći izgledaju baš kao da ih je izbacilo računalo i dostojni su sci-fi imena


Sienna Miller
Victoria Beckham

Dizajneri su se na zanimljiv način poigrali raznim grafičkim uzorcima koji krase odjevne predmete, kao i modne dodatke. Bilo da je riječ o crno-bijelim obrisima ili o spektru žarkih boja, odjevni komadi s optičkim printom totalno su in.

Još smo zimus mogli vidjeti kako su se optičkim iluzijama poigrali Giambattista Valli i Dolce&Gabbana koji su imitirali uzorke krzna te Alen Akhmadullin i Alexander McQueen koji su prikazali 3D perje.

Proljetno-ljetne kolekcije također vrve optičkim printevima, ovaj put više tvoreći geometrijske likove. Alexander McQueen i opet je prvo ime koje je izbacilo najzanimljivije varijacije na temu, a njegovi su printevi vrlo jarkih boja najšireg spektra. Najviše koristi crvenu, žutu i tirkiznu boju. Printevima postiže efekt razlomljenog kristala. No u njegovoj kolekciji našla se i haljina s crno-bijelim optičkim printom koju je u travnju nosila Victoria Beckham na večeri sa suprugom Davidom u Milanu, a koja je sutradan osvanula u nebrojenim modnim magazinima.

Optičkim iluzijama istaknuo se i Peter Pilotto, koji se na haljinama priklonio geometrijskim krugovima.

Narciso Rodriguez Preen igraju se crno bijelim printevima te su im haljine istodobno i otkačene i elegantne, no svakako su jedan kontrast svjetlijim bojama većine dizajnera od kojih se vrti u glavi.

Paleta boja koju je predstavila modna kuća Miu Miu obuhvaća zemljane boje, ne prejake, koje kreiraju geološke oblike.

Spomenimo još dva zanimljiva imena u tom dijelu modnog svijeta, a to su Matthew Williamson koji se zanimljivo poigrao bojama kao podlozi za crno-bijele razlomljene grafičke uzorke, i Jonathan Saunders s upadljivim zlatnim, zelenim, crvenim i plavim tonovima optičkih printeva koji tvore geometrijske likove.

Ponešto od optičkih printeva možete pronaći i u H&M-u, u sklopu kolekcije koju je za taj popularni lanac dućana dizajnirao upravo Matthew Williamson. I u dućanima po domaćim šoping centrima ljubitelji ovakvih uzoraka zasigurno će pronaći ponešto za sebe jer je većina brandova u svoje kolekcije uklopila bar poneku modnu krpicu s optičkim printom.

Od slavnih je, osim Beckhamice, Sienna Miller već popularizirala ovaj imidž. Poglede je privukla kada je u travnju u Las Vegasu na ShoWest konvenciji nosila nadasve zanimljivu crveno-žuto-crnu haljinu s potpisom Jonathana Saundersa.