vraća elastičnost koži

U kremi ili kao dodatak prehrani: Evo zašto je kolagen ključan nakon 35. godine

07.10.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Iako je najpoznatiji kao sastojak krema protiv bora, kolagen je moguće konzumirati i putem dodataka prehrani. Njegova najveća pogodnost je jačanje kostiju i mišića te vraćanje elastičnosti koži

Kolagen je najzastupljeniji protein u organizmu pa je poznat i kao tvar koja čitavo ljudsko tijelo drži na okupu, pružajući mu snagu i elastičnost. Zbog ovih sposobnosti odavno je postao neizostavan dodatak preparatima za njegu kože, a odlične rezultate daje i kao - dodatak prehrani.

Kao općenito pravilo vrijedi da se kolagen najbolje apsorbira kada se uzima s hijaluronskom kiselinom i koenzimom Q10 uz koje daje najbolje rezultate, ali i da je potrebno određeno vrijeme da bi oni postali vidljivi.

'Njegovi učini održat će se samo kontinuiranom primjenom i potrebna su najmanje tri mjeseca da biste vidjeli poboljšanja u elastičnosti kože. Stoga, nemojte raditi pauze', rekla je u razgovoru za Vogue Sanja Živanović, doktorica biomedicine i osnivačica Skin Molecule X.

Kolagen je moguće uzimati i kao dodatak prehrani, a stručnjaci ističu kako je podatak da on utječe na gomilanje kilograma - netočan. Naime, sam po sebi je niske kalorijske vrijednosti, a eventualno debljanje mogu izazvati tek dodaci prehrani u kojima se nalazi i šećer.

Ipak, kada govorimo o upotrebi ovog proteina za postizanje blistave i mladolike kože, najpopularniji proizvod ostaju kreme s hidroliziranim kolagenom.

Kolagen za opuštenu kožu

Osobe koje bi voljele postići veću zategnutost i elastično kože najbolje rezultate dobit će od hidroliziranog kolagena morskog podrijetla, koji se uzima kontinuirano, bez pauze.

'Važno je da sadrži vitamin C i druge antioksidanse kako bi se učinak višestruko povećao', zaključuje dermatologinja Teresa Manguillan.

Kolagen za žene starije od 50 godina

'Nakon 50. godine važno je obnavljati hrskavično tkivo tijela, smanjiti napore, povećati energiju, poboljšati mentalnu sposobnost, brinuti se o kardiovaskularnom sustavu, ojačati imunitet i općenito raditi na blagostanju kako bismo usporili starenje', napominje Manguillan.

Stoga, najbolji proizvodi za žene u ovoj dobi su oni koji sadrže kondroitin među aktivnim sastojcima, kao i dodaci prehrane koji uz kolagen sadrže glukozamin i cink, za jače kosti i snažniji imunološki sustav.

Kolagen kao dodatak prehrani

Ako razmišljate biste li kolagen konzumirali kao tabletu ili napitak, vrijedi napomenuti kako je onaj u tekućoj verziji četiri puta bolje bioasimiliran u tijelu od čvrste verzije.

Razlog je njegova apsorpcija i asimilacija u tijelu lakša smanjenjem molekularne veličine, a jedan od najboljih načina za njegovim unosom je putem praha koji se pije pomiješan s vodom.

Uz to, računajte kako će za vaše kosti biti najbolji morski kolagen s magnezijem (za bolje funkcioniranje mišića) i vitaminom C za jačanje hrskavice, kostiju i mišića.

Kreme s kolagenom

Iako se kolagen pokazuje kao iznimno efikasan u oralnoj primjeni, kreme koje ga sadržavaju dat će vašoj beauty rutini još jednu dimenziju više i priliku da svojoj koži priuštite najbolji tretman.

Kolagen se preporučuje uzimati osobama iznad 35. godine kada njegova količina u organizmu počinje padati, što uzrokuje gubitak elastičnosti i stvaranje prvih bora.

Ovakve kreme dobar su odabir s ili bez dodataka prehrani s ovim važnim proteinom jer će vašem licu pružiti hidrataciju, mladolikost i blistavo zdravu kožu koja djeluje svježe i prirodno lijepo.