LYSTOV IZVJEŠTAJ

U godini obilježenoj pandemijom ovi su modni komadi proglašeni najpoželjnijim

18.11.2020 u 18:40

Bionic
Reading

Svake godine modna platforma Lyst analizira na stotine tisuće pretraživanja po različitim šoping stranicama i donosi nam vijesti o najvećim modnim trendovima diljem svijeta. U njihovom opsežnom izvještaju za 2020. godinu, ovih 10 modnih komada proglašeno je najpoželjnijima

Da je trend neugledne, a istovremeno iznimno udobne obuće ove godine, kao nikad prije, uzeo zamaha na modnoj sceni, dovoljno govori lista najpoželjnijih modnih komada koju donosi najpoznatija modna tražilica Lyst.

Prema prikupljenim podacima, modni kupci diljem svijeta ove su godine prema Lystu bili posebno privučeni omraženim modelima obuće poput gumenih natikača brenda Crocs, vunenim čizmama i sandalama brenda Ugg Australia te anatomskim natikačama njemačkog brenda Birkenstock.

Deset najpoželjnijih modnih komada u 2020. godini

1. Off-White maska za lice

Zaštitne maske za lice ove su godine uslijed pandemije koronavirusa postale neophodnim dodatkom diljem svijeta, a u odnosu na prošlu godinu, pretraživanja modnih potrošača za maskama na lice porasla je za vrtoglavih 502 posto. Od svih ponuđenih modela, maska za lice s potpisom poznatog streetwear brenda Off-White proglašena je najpopularnijom. Od početka godine do ožujka, crna maska s logotipom brenda Off-White dizajnera Virgila Abloha rezultirala je porastom pretraživanja od 450 posto.

2. Arizona sandale brenda Birkenstock

Modne suradnje Birkenstocka s renomiranim dizajnerskim brendovima poput modne kuće Valentino, Proenza Schouler i s dizajnerom Rickom Owensom ove su godine anatomskoj obući s potpisom njemačkog brenda osigurale status high street komada. Tijekom drugog tromjesečja 2020. godine, pretraživanja modnih kupaca za anatomskim sandalama brenda Birkenstock porasla su za 225 posto.

  • +6
Birkenstock Arizona Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

3. Shopping torba brenda Telfar

Takozvana Shopping torba s potpisom njujorškog brenda Telfar redefinirala je pojam luksuznog dodatka zahvaljujući svom 'it' statusu u modnim krugovima, limitiranim edicijama i pristupačnom cijenom. Nakon što se s jednim od modela iz Telfarove linije Shopping torbi ove godine imala priliku ugledati američka kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez, pretraživanja modnih kupaca diljem svijeta za torbama brenda Telfar iz tjedna u tjedan bilježe porast od 163 posto.

4. Jogger hlače brenda Nike

Prema Lystovu izvještaju, američki sportski div Nike najviše je profitirao od trenda loungewear odjeće kojemu popularnost iz mjeseca u mjesec strelovito raste zahvaljujući vladajućoj pandemiji koronavirusa. Na godišnjoj razini, pretraživanja modnih kupaca za udobnim modelima jogger hlači s potpisom Nike povećala su se za 213 posto.

5. Ružičasta haljina s potpisom brenda H&M

Švedskom modnom divu H&M ovoga je ljeta uspjelo poći za rukom stvoriti hit haljinu sezone, a ovoj činjenici u prilog dovoljno govori njezino visoko peto mjesto koje je zadobila u Lystovu godišnjem popisu najpoželjnijih modnih komada u 2020. godini.

Predstavljena u sklopu capsule kolekcije haljina iz linije Conscious, ova roza haljina opuštena kroja, s dodatkom puf rukava i po cijeni od 150 kuna ovoga ljeta uspjela se rasprodati u svega nekoliko dana i postati najpoželjnija haljina godine.

  • +7
Conscious linija haljina s potpisom brenda H&M Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

6. Pletena haljina brenda House of Sunny

Nakon što je u njoj ugledana vojska slavnih djevojaka na čelu s američkim manekenkama Kendall Jenner i Bellom Hadid, modne kupce diljem svijeta u potpunosti je osvojila, ali i zainteresirala ih za druge komade s potpisom brenda House of Sunny sa sjedištem u Londou. Od svibnja do srpnja, pretrage modnih kupaca za komadima s potpisom ovog održivog brenda dostigle su vrhunac.

7. Nylon Gabardine hlačice s potpisom Prada

U drugom kvartalu 2020. godine, modni kupci bili su posebno privučeni modelima kratkih hlača vrećastog kroja, a uvjerljivo najpopularnijim modelom pokazala se inačica s potpisom talijanske modne kuće Prada koja je u posljednjih šest mjeseci ostvarila više od 10 tisuća pretraga modnih potrošača.

8. Clogs sandale brenda Crocs

Voljeli ih ili mrzili, popularnost omraženih kroksica nitko ne može osporiti. Ove godine pokazale su se jednim od najtraženijih modnih komada na svjetskoj razini. Prosječna mjesečna pretraga kupaca za modelima ovih prepoznatljvih, gumenih sandala iznosi 135 tisuća, a ovoga proljeća doživjele su svoj vrhunac popularnosti u svijetu modnih potrošača.

9. Natikače i čizme brenda Ugg Australia

Udobne natikače i omražene čizme od ovčjeg krzna ove su se godine pokazali jednim od najtraženijih modnih komada s potpisom američke kompanije Ugg Australia. I dok njihove krznene natikače na mjesečnoj razini u prosjeku osiguraju 201 tisuću, njihove prepoznatljive čizme ostvaruju 95 tisuća pretraživanja.

10. Eva majica s potpisom brenda The Frankie Shop

Njujorški indie butik pretvoren u modni brend ove je godine uspio kreirati najtraženiju kratku majicu na svijetu. S prepoznatljivim, podstavljenim ramenima u duhu 80-ih, tijekom proteklih mjeseci u nekoliko navrata se uspjela rasprodati, a očekivano je dobila i svoje jeftinije verzije zahvaljujući pristupačnim high street brendovima poput španjolskog Manga i Zare.