RECEPT MATE JANKOVIĆA:

U čemu je tajna uspjeha kečapa?

26.02.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Znam što sad mislite. Kečap nije namirnica, nije začin, mnogi kažu nije ni zdrav. Zašto ga onda toliko volimo. OK, ima vas koji ćete mi skinuti kožu s leđa i posoliti me ako kažem da volite kečap, ali brojke govore same za sebe

Kečap se prodaje k'o lud. Dakle, u čemu je tajna njegova uspjeha? Činjenično stanje je to da uz majonezu spada među one široko prepoznate fast food umake u kojima smo još od malih nogu davili pomfrit.

Uspjehom restorana brze hrane i međunarodnih korporacija koje ih otvaraju, popularnost kečapa samo se povećala. No kečap nije samo umak koji ide uz pomfrit ili sendvič. Ketchup je sastavni dio filozofije comfort fooda gdje se može naći jako puno izvrsnih jela kao npr. inačice svinjskih rebara, vratova, pilećih krilaca i ostalih dijelova piletine, ali i govedine.

Kečapa ima uvijek u mom hladnjaku i to zato što može biti izvrsna baza za puno hladnih, ali i toplih umaka. Klasik hladnih umaka je tzv. aurora ili jednostavna mješavina majoneze i ketchupa s nekoliko kapi umaka wochestershire, a kod toplih umaka najzastupljeniji je umak BBQ koji je glavni dodatak mesu s roštilja, ali i burgerima koji polako ulaze i u sferu visoke kuhinje.

Imao sam prilike probati i burgere s vrhunskom govedinom, svježim mliječnim pecivom i kečapom koji se radi od svježe rajčice u sezoni. Također vrlo često imamo i situacije gdje se umaci s kečapom poslužuju uz škampe, ali i jastog. Nova generacija kuhara vrlo često radi crossover između brze prehrane i high end restorana, a tu je kečap sastavni dio filozofije.

Za one koji ne znaju, kečap je nastao u Kini 1690., ali se radio samo od marinade ribe. Naziv je nastao od kineskog dijalekta koji se čita ke-tjap, što bi značilo marinada od ukiseljene ribe ili školjke. U 18. stoljeću, kečap se već raširio u Maleziju i Singapur te su ga našli britanski kolonizatori kojima se nudio pod imenom kechap koji je poslije evoluirao u riječ koju svi poznajemo.

Pojavilo se puno verzija, ali je trebalo još cca 100 godina da se pojavi ona nama poznata, ona od rajčice. Na žalost, zbog modernih intervencija u industriji hrane te aditivima koji pojačavaju volumen, ali i konzervansa koji se koriste, kečap ne možemo nazvati zdravim iako u svojim organskim verzijama ima pojačanu dozu likopena koji je dobar za prevenciju raka.

Brza krilca

Potrebni sastojci:

400 g krilaca bez špičastih vrhova, prepolovljenih uz zglob na dva dijela
1 l ulja za prženje
50 g šećera
nekoliko tapi tabasca
100 ml jabučnog barrique octa
sol
papar
malo kumina
malo kurkume
štapić cimeta
1,5 dl kečapa
0,03 konjaka

Priprema

Krilca pržimo u dubokoj masnoći dok ne dobiju zlatnožutu boju i dok se meso fino ne odvaja od kostiju. Najbolje je pržiti nekoliko komada i probati.

Na tavi karameliziramo šećer, dodamo ocat, cimet, tabasco, kurkumu, kumin, kečap i malo konjaka.

Smanjimo vatru te miješamo. Izvadimo štapić cimeta, a krilca prelijemo umakom pazeći da su prekrivena tankim, ljepljivim slojem. Comfort food koji je brzo gotov i koji ljudi vole.