OSNOVE SU VAŽNE

Tri razloga zbog kojih ne uspijevate smršavjeti

24.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Vježbe koje daju najbolje rezultate i rješavaju nas zloglasnog sala vrlo su jednostavne i jednake za muškarce i žene. Dovoljno je otići u teretanu i započeti s osnovama

Trener s desetogodišnjim iskustvom i autor bestselera 'Man 2.0: Engineering the Alpha', Adam Bornstein, otkriva tri razloga zašto se bezuspješno pokušavamo riješiti sala i gdje griješimo.

1. Držite se osnova

Vježbanje treba biti zabavno i dobro je u njemu naći neku vrstu uživanja, ali kao se želite riješiti masnih naslaga, ostavite se zumbe i sličnih programa te otiđite u teretanu. Koliko god se čini da su sve te sprave više namijenjene muškarcima, to nije točno. Neke vježbe treba izdržati i zadržati u programu bez obzira koliko su nam mrske ili dosadne. Dobar primjer su čučnjevi i vježbe s utezima. Važne su jer njima radi nekoliko grupa mišića odjednom, a što više mišića aktivirate lakše ćete gubiti salo. Još je bolja kombinacija raznih čučnjeva i utega. Bez obzira što se to čini kao tip vježbe koji više odgovara muškarcima, piše magazin Shape, postoje manji utezi koje žene mogu koristiti.

2. Smanjite kardio vježbe

Većina žena misli da samo kardio vježbama može sagorjeti višak kalorija što je točno, ali zaboravljaju da ih mogu i manje unositi. Kardio vježbe će sagorijevati kalorije, a treninzi u kojima su uključeni utezi i snaga tijela lišit će vas sala. Kod vježbanja s utezima mišići se grade prije nego kardio vježbama, a to znači da ćete ubrzati metabolizam. To vas opet dovodi na početak cilja jer će tijelo tako brže sagorijevati kalorije i uspješnije ćete mršavjeti. Također će se promijeniti rad hormona poput inzulina pa ćete manje žudjeti za nezdravom hranom i lakše kontrolirati što jedete.

3. Posvetite se vježbanju

Na zajedničkim treninzima stvaraju se prijateljstva, što je odlično, ali loše je ako pričate s prijateljicama i komentirate umjesto da se koncentrirate na pravilno izvođenje vježbi. One ne moraju biti dugačke i nema potrebe provoditi puno vremena u teretani. Vježbe moraju biti naporne i kratke. Za vrijeme tih vježbi trebate sjećati mišiće, a tijelo se znoji te imate onaj osjećaj boli, kao da više nikada nećete napraviti još jednu seriju trbušnjaka.