ultimativni vodič

Trendovi se mijenjaju, no pravi stil je vječan: Ovo su najpopularniji stilovi uređenja interijera koje morate znati

31.10.2021 u 08:08

Bionic
Reading

Zbunjuje vas razlika između minimalističkog i skandinavskog stila? Niste sigurni što jednu kuću čini rustikalnom, a drugu boemskom? Otkrijte sve detalje i odgovore na vječna pitanja o stilu uređenja interijera

Govoreći jezikom mode, trendovi dolaze i prolaze, ali pravi stil traje - zauvijek. Isto to može se reći za stilove uređenja interijera koji pravilu nikada ne zastare, već se vraćaju u ciklusima i često predstavljaju reakciju na utjecaje poput društvenih promjena, tehnologije i okoliša.

Premda nitko ne očekuje da se prilikom uređenja ograničite na samo jedan stil, poznavati ih i znati koji se privlače, a koji se ne slažu, učinit će veliku razliku, osobito ako obnavljate dom ili želite interijeru dati stilski dotjeran novi izgled.

Minimalistički stil

Vrlo je blizak suvremenom uređenju, premda sa značajnim razlikama; minimalističke kuće definirane s prvenstveno onime što im nedostaje. Bez pretjeranog ukrašavanja ili neobičnih dekoracija, minimalistički dizajn favorizira čiste, jednostavne linije i neutralnu paletu boja, s naglaskom na elegantnoj i jednostavnoj arhitekturi. U rasporedu prostorija dominiraju otvorenost i prozračnost - svaki predmet ili komad namještaja ima svoju funkciju ili estetsku svrhu. Umjetnine su često apstraktne ili moderne kako bi pratile ostatak uređenja, a u interijerima prevladavaju kamen, beton i sirovi drveni materijali.

Industrijski stil

Često pod utjecajem lokacije, industrijski dizajn dominira posebice u stanovima smještenim u potkrovlju, popularnim loftovima ili pak u starim skladištima smještenim u urbanim i industrijskim područjima. Ovaj stil karakterizira sirova završna obrada poput izložene opeke te neobrađenog drva i metala. Vrlo često stropne se grede ostavljaju vidljivima, a prostor krase metalna rasvjeta ili pak ogoljene, izložene žarulje te metalni prozorski okviri. Namještaj je obično funkcionalan i dekorativan, a najnovija uređenja u pravilu uključuju podove od sirovog drveta ili betona. Većina industrijskih stilova preferira neutralnu ili jednobojnu shemu boja, a dizajn se dobro slaže s crno-bijelom fotografijom ili apstraktnom umjetnošću.

Priobalni ili stil Hamptona

Ovaj stil odlikuju opušteni interijeri, protočni dnevni boravci i, ako imate sreću, lijep pogled na more. Morski stil odlikuju lakoća i fluidnost te neopterećenost. Premda je Hampton specifičniji stil pod okriljem priobalja, oba uzimaju značajke iz okruženja. Estetika priobalnog stila može se kretati od luksuznijeg do tradicionalnijeg izgleda Hamptona (kuće obložene drvetom, pomični prozori te paleta bijele, sive i tamnoplave boje) do primorskih vibracija sa španjolskim stilom (bijeli beton, prirodno drvo i ratan). Prevladavaju prirodna vlakna, poput lana i pamuka, pleteni namještaj i rasvjetna tijela, tropsko zelenilo te posuđe inspirirano morem. Što se tiče samih boja, pronaći ćete gomilu neutralnih kremastih tonova prošaranih mornarskim ili sivim akcentima.

Boemski stil

Prepoznati po vrlo opuštenom stilu, boemski domovi odbijaju se pridržavati niza pravila dizajna. Umjesto toga, oni će sadržavati niz tekstura, materijala i završnih obrada s jedinstvenim učinkom. Starinski namještaj, gomila jastuka i tepisi pomiješani sa šarenim sitnicama i ukrasnim predmetima iz svih krajeva svijeta vrlo često su ono što se skriva iza vrata boemski uređenih prostora. Poznat po miješanju stilova, kultura i razdoblja, ovaj stil prožima snažan osjećaj eklekticizma, spoj novih i starih, na buvljaku kupljenih komada namještaja, a često nema stroge sheme boja. Dekoracija može biti sve, od uokvirenih plakata i starih umjetnina do pronađenih predmeta, a često ćete naći niz vješto spojenih materijala poput baršuna, lana, kože i ratana.

Stil seoske kućice ili francuske provincije

Stil uređenja seoske kućice vrlo je sličan onom što krasi francusku provinciju pa se slobodno mogu spojiti. No dok stil seoske kućice inspiraciju obično crpi iz neobičnih kuća koje se nalaze na engleskom selu, francuski je pod utjecajem, pogađate, stila francuskih provincija izvan glavnih gradova. Jedna od glavnih značajki su im zemljani tonovi; prevladava drvo (uobičajena su vrata nalik onima za staju te izložene stropne grede), kamen i opeka, a svježe cvijeće i ugodne teksture su nezaobilazni. Estetika seoske kućice uključuje starinski ili rustikalni namještaj, tkanine s uzorcima i cvjetnim detaljima te tradicionalne i dotrajale predmete poput porculanskih tanjura i vezenih jastuka.

Tradicionalni stil

Zamislite ovaj stil kao klasični stil interijera koji ćete često vidjeti u europskim domovima s prekrasnim detaljima iz bogate baštine. Ovaj stil općenito izbjegava vladajuće trendove uređenja, a preferiraju se tamno drvo, ukrašen dizajnerski namještaj i tkanine s bogatim uzorcima. Prilikom uređenja posebna pažnja pridaje se detaljima poput zavjesa, zastora i volana koji krase raskošne tkanine poput baršuna, svile i brokata. Umjetnički predmeti datiraju s početka 20. stoljeća, a tepisi su u pravilu orijentalni. Ove kuće nerijetko skrivaju blaga poput plavog i bijelog porculana, starih knjiga i karti te kristalnih posuda i vaza, a prostor ispunjavaju toplina i udobnost.

Suvremen ili moderan stil

Ovaj stil ne bi trebalo miješati s modernističkim domovima, koji se općenito odnose na sredinu stoljeća, jer su suvremeni ili moderni domovi ukorijenjeni u današnje vrijeme. Premda se to može činiti pomalo nejasnim, zamislite suvremene domove kao aktualne u svakom smislu riječi - oni obično prihvaćaju popularne unutarnje trendove i spajaju različite stilove. Iako se ideja suvremenosti nesumnjivo mijenja svakih nekoliko godina, ovaj stil odlikuje mješavina kultnog dizajnerskog namještaja, suvremene umjetnosti i modernog namještaja. Suvremeni izgled trenutno predstavlja neutralna paleta boja sa zaobljenim, kiparskim posuđem i namještajem u središtu pozornosti, kao i elegantne, luksuzne završne obrade poput mramora i betona u kupaonici i kuhinji.

Moderni stil sredine 20. stoljeća

Jedan je od najutjecajnijih dizajnerskih pokreta 20. stoljeća, čiji se efekti osjećaju i danas. Općenito govoreći, ovaj stil odnosi se na nalet kreativnosti proizašle iz procvata poslije Drugog svjetskog rata, kasnih 40-ih, 50-ih i 60-ih godina, a koji je prožimao arhitekturu, industrijski dizajn, umjetnost i grafički dizajn. Iako nije ukorijenjen u određenoj zemlji ili dizajneru, utemeljen je na jednostavnim, funkcionalnim, organskim ili prirodno nadahnutim oblicima. Od legendarnih stolaca Chandigarh Pierrea Jeannereta (koje je nemoguće izbjeći, posebno na Instagramu) do stolaca Lounge Charlesa i Raya Eamesa, čiste geometrijske linije i dizajn iz sredine stoljeća i danas su izrazito relevantni. Arhitektonski gledano, geometrijske linije i veliki prozori još su uvijek prisutni u modernim domovima, a mogu se lako uklopiti u mnoge interijere.

Rustikalni stil

Rustikalno se odnosi na prirodan i opušten stil koji favorizira jednostavnost i autentičnost. Iako značenje same riječi može sugerirati bilo što ruralno ili seosko, u dizajnu interijera može pak obuhvatiti niz stilova, od seoske kuće i brvnare, pa do obalnog i toskanskog stila uređenja. Rustikalne kuće obično su ukrašene antiknim ili vintage detaljima te buketima poljskog cvijeća, a materijali uključuju sirovo ili obnovljeno drvo i kamen te prirodne tkanine poput pamuka, platna i lana. Uređenje je obično jednostavno, a kuće u ovom stilu teže prirodnim ili zemljanim tonovima.

Art deco

Ovaj pokret dekorativne umjetnosti nastao je u Francuskoj tijekom 1910-ih, ali doista je oblikovan nakon Prvog svjetskog rata i Međunarodne izložbe dekorativne umjetnosti i moderne industrije 1925. godine Parizu. S naglaskom na dekorativan dizajn i stilizirane geometrijske oblike, art deco daje prednost umjetnim materijalima kao što su staklo, plastika, krom i čelik, suprotstavljenih prirodnim materijalima poput žada, srebra i slonovače. S prepoznatljivim zaigranim, elegantnim i skupim detaljima koji se prožimaju kroz arhitekturu, namještaj i modu, ovaj stil koji se može vidjeti u domovima i zgradama s početka 20. stoljeća vrlo je cijenjen i danas.

Skandinavski stil

Ovaj stil uređenja interijera inspiriran je domovima iz nordijskih zemalja poput Švedske, Danske i Norveške. Premda ga se često karakterizira kao minimalistički, nenatrpan stvarima te u dominantnoj bijeloj boji, činjenica je da mnogi domovi, osobito oni danski, uključuju hrabre, razigrane boje i uzorke. Namještaj je elegantan, skulpturalan i funkcionalan, uz široku upotrebu svjetlijeg drveta poput bukve i bora, kao i prirodnih tekstura poput ratana, vune i krzna. Zbog dugih nordijskih zima skandinavski domovi u potpunosti iskorištavaju prirodno svjetlo i održavaju unutarnje nijanse svijetlima. Vladajuću funkcionalnost i jednostavnost prate izostanak viška ukrasa i stvari, a naglašene su lijepe, čiste linije, kao i obilje zelenila.

  • +70
Noviteti na milanskom sajmu namještaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Eklektični ili maksimalistički stil

Premda nisu potpuno isti, eklektični i maksimalistički domovi preuzimaju elemente iz drugih stilova uređenja interijera i kombiniraju ih na nove i zanimljive načine. Eklektički stil odnosi se na preuzimanje utjecaja svih stilova čija kombinacija u konačnici izgleda poprilično uravnoteženo. Maksimalistički uređeni domovi imaju pristup 'više je više', preferirajući svijetle boje, snažne uzorke i grafiku, avangardne oblike i upečatljiva umjetnička djela. Koliko god izgledali nabacano i neorganizirano, zapravo oba ova stila zahtijevaju pažljivo slaganje boja i istaknutih komada te mora postojati osjećaj kohezije da dom ne bi djelovao kao običan kaos.