ne traže puno

Predivne i tako lake za održavanje: Ovih osam biljaka rast će i u najmračnijem kutku vašeg doma

10.10.2021 u 20:17

Bionic
Reading

Obožavate biljke, no u stanu baš i nemate previše prirodnog svjetla? Nema problema, ove biljke preživjet će i u najmračnijim prostorijama

Ako imate ograničen pristup dnevnom svjetlu u zatvorenom prostoru ili želite urediti prostorije koje su vrlo često bez prozora, poput kupaonice, tada će vam itekako dobro doći ovaj popis sobnih biljaka koje vole i lako uspijevaju s vrlo malo svjetla. Naime ove biljke mogu izdržati i najmračnije kutove vašeg doma.

Sanseveria

Poznata kao i svekrvin jezik, prepoznatljiva je po visokim, tankom lišću i vrlo privlačnom izgledu. Različite sorte mogu biti visoke od svega 7 cm pa do 1,5 metara. Kad cvate, cvjetovi nalikuju malim ljiljanima duž jedne stabljike i vrlo su mirisni. Ova sorta je otporna na sušu, što je čini idealni odabirom za sve zaboravljive ljubitelje biljaka. Osim toga, nalazi se pri samom vrhu NASA-inog popisa biljaka koje pročišćuju zrak.

ZZ biljka

Zamija, Zamioculcas zaiifolia ili popularnije ZZ biljka još je jedna tropska sobna biljka otporna na sušu i nedostatak svjetlosti. Ova sorta dolazi s čvrstim zelenim lišćem koje doseže visinu od 30 cm do jednog metra. Vjeruje se kako zamija aktivira polja sreće i novca u domu, a njezin jedinstven izgled upotpunjuje jedinstveno lišće koje izbija u svijetlozelenoj nijansi, a zatim blijedi i postiže gotovo crnu boju.

Spathiphyllum

Poznat po svojim prekrasnim velikim bijelim cvjetovima nalik kalama, Spathiphyllum nazivaju još i mirnim ljiljanom. Ova biljka voli vlagu pa treba pripaziti na redovito zalijevanje, no jako dobro tolerira nedostatak svjetlosti. Uz to, vrlo učinkovito uklanja otrove iz zraka kao što su formaldehid, benzen, alkohol, aceton i trikloretilen.

izdržljive i lijepe

Idealne za lijenčine: Ove sobne biljke treba zalijevati samo jednom mjesečno

Pogledaj galeriju

Zlatni puzavac

Ako tražite biljku koja uspijeva pri slabom osvjetljenju, sa zlatnim puzavcem ne možete pogriješiti. Poznat i kao đavolji bršljan, raste u obliku vinove loze, a može doseći duljinu i do pet metara. Boja lišća mu može varirati od tamnozelenog, crno-bijelog do raznobojnog bijelo-zelenog. Osim što je vrlo lagan za održavanje, zlatni puzavac lako se razmnožava – dovoljno je reznice staviti u vodu.

Palma sreće

Naziva se još i sobnom palmom, a ova vrlo atraktivna biljka sporo raste te je jedna od najprodavanijih sobnih biljaka. Osim što joj ne treba sunčeve svjetlosti za rast, ova elegantna palma ne voli previše vode, štoviše voli lagano suhu zemlju. Stoga ne pretjerujte sa zalijevanjem te će ona lijepo napredovati.

OPREZNO BIRAJTE

Ove popularne sobne biljke itekako su opasne za kućne ljubimce

Pogledaj galeriju

Aglaonema

Želite li tamni kut svoje sobe ukrasiti s malo boje? Pokušajte s ovom biljkom, poznatom po raznobojnom zelenom ili crveno-ružičastom lišću. Šarena biljka još je jedan koristan pročišćivač zraka, može tolerirati vlažno do blago suho tlo između zalijevanja, a neke sorte mogu doseći visinu od 60 cm do jednog metra.

Damska palma

Raphis ili damska palma izuzetno je spororastuća palma s jedinstvenim tamnozelenim lišćem u obliku ruke. Može narasti i do pet metara visine, no za to će joj trebati nekoliko godina. Ova palma dobro će tolerirati suho tlo, a dobro će se snaći i s malo jakog, ali neizravnog svjetla.

Zeleni ljiljan

Ako tražite viseću biljku, zeleni ljiljan ili, popularnije, biljka pauk odličan je izbor. Voli biti malo suha između zalijevanja, a tolerirat će neizravno svjetlo. Ako ju želite razmnožavati, to možete učiniti uzimanjem jedne od biljaka 'beba' i stavljanjem u posudu s vodom dok ne iznikne novi korijen.