uočite razliku

Treba li travi šišanje ili košnja?

25.05.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Često se postavlja pitanje razlike između košnje livade i šišanja travnjaka, pa da to malo pojasnimo

Livada je površina u čijoj flori prevladavaju trave i zeljaste biljke, ali i definicija travnjaka vrlo je slična.

Ono što razlikuje ove dvije sredine jest svrha te površine i način njenog održavanja.

Livada je zatravnjena površina s koje se košnjom uklanja trava i drugo raslinje, kako bismo spriječili da površina zaraste u korov. Tu se dakle radi o košnji - rezanju trave blizu tlu, baš kao starom kovanom ručnom kosom kakvu su koristili naši stari. Strojevi za tu namjenu su trimeri i kose. Ovi uređaji razlikuju se izvedbom pogonskog motora. Najpoznatiji proizvođač uređaja za vrt - tvrtka STIHL proizvodi motorne, električne i akumulatorske trimere i kose. Svi oni sklopljeni su na najbolji način za odrađivanje svoje namjene. Jači uređaji - kose - konstruirani su za dugotrajni rad na velikim površinama i za košnju čvršćeg korova. Trimeri su strojevi za košnju manjih površina i za mekšu i tanju travu. STIHL motorni trimeri i kose pokositi će vašu livadu učinkovito i s lakoćom.

Pri odabiru trimera ili kose najbolje je posavjetovati se s kompetentnim prodajnim osobljem u STIHL ovlaštenoj trgovini.

Travnjak je, s druge strane, površina prekrivena kultiviranom, planski posijanom travom. Svrha travnjaka je ukras zelene plohe na vašoj okućnici na kojoj ćete se odmarati, družiti se s obitelji, ali i uživati u uzgoju i napredovanju vašeg travnjaka.

Takva trava zahtijeva pomniju i pažljivu njegu. Ona se sastoji iz redovitog zalijevanja, gnojidbe i povrh svega pažljivog šišanja.

Uređaji za održavanje travnjaka su rotacione kosilice. One su napravljene za redovito šišanje travnjaka na precizno odabranu visinu. Time se trava pažljivo uzgaja kako bi postigla zdravlje svojih vlati i željenu gustoću. Šišanjem se travke održavaju dovoljno dugima da sunčeve zrake ne isušuju osjetljivi dio vlati i da se uspori gubitak vlage iz tla. Pokošena trava može se uklanjati s travnjaka, ali se može i ostaviti na travnjaku, baš u svrhu očuvanja vlage i zaštite trave od UV zraka.

Također, travnjak se može dodatno očuvati i prihraniti usitnjavanjem otkosa, takozvanim “malčiranjem”. Radi se o košnji trave posebnim noževima u kosilici. Ti noževi sasjeckaju pokošenu travu u vrlo sitne komadiće. Tako samljevena trava pada na tlo i štiti travnjak od isušivanja, i vraća tlu hranjive mineralne tvari. Malčiranjem se postiže učinak kruženja tvari u prirodi, i u tom slučaju valja se posavjetovati sa stručnom osobom o režimu prihrane tako košenog travnjaka.

Tvrtka STIHL nudi vam sve potrebne kosilice, trimere (tzv. flakserice) i motorne kose za sve gorespomenute poslove. Kvaliteta STIHL strojeva jamstvo su da ćete sve te zadaće obaviti uspješno i na zadovoljstvo vas i vaše okoline. Važno je odabrati pravi stroj pomoću kompetentnog savjeta ovlaštenih STIHL trgovaca  i uspjeh neće izostati.