VJEČNA DILEMA

Treba li prati gljive prije jela ili samo četkati

16.03.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Gljive su nam dostupne tijekom cijele godine i znamo da ih je u hladnjaku najbolje čuvati u papirnatoj vrećici, ali mnogi imaju različito mišljenje o tome treba li ih oprati prije pripreme

Zimi ih rado kombiniramo uz razna jela ili radimo tople juhe, a već na proljeće veselimo im se kada su sa žara na onim prvim, najslađim roštiljadama. Gljive imaju jako malo kalorija pa tako u 100 grama šampinjona ima tek 26 kalorija. Stoga su idealne i za one koji paze na vitku liniju, ali sve gljive sadrže neki oblik imuno-stimulativnih antioksidanata, s kalijem, vitaminom B, vlaknima te su dobri izvori vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

Znamo kako ih čuvati i imamo odlične recepte za njih, no često se raspravlja o tome treba li ih prati prije pripreme. Zapravo su nas odmalena učili da se gljive ne trebaju prati. Poznati francuski chef i kulinarski stručnjak Prosper Montagne to je savjetovao još davne 1937. U 'Bibliji gastronomije' napisao je da nema potrebe ispirati gljive jer će voda ublažiti njihovu posebnu zemljanu aromu.

Oni najveći gurmani koji se pak zalažu za nepranje gljiva, osim brisanja rupčićima, imaju čak i posebnu četku kojom se uklanjaju nečistoće s tih primamljivih klobuka i stručaka.

Neki će tako reći da ih je dovoljno samo prebrisati ili četkati te ih se ne smije prati budući da zbog spužvaste teksture upijaju vodu, a neki pak tvrde da to nema nikakva utjecaja na njihov okus.

Od raznih istraživanja jedno je tako išlo i u korist onih koji sve radije dobro operu prije kuhanja. Kulinarski stručnjaci objavili su svoje malo istraživanje na stranicama Cooks Illustrated. Odlučili su vidjeti upijaju li gljive zaista previše vode. Tako su testiranjem otkrili da nešto manje od 200 grama gljiva sveukupno upije do sedam grama vode kod pranja što nema nikakva bitnog utjecaja.