LETEĆI AUTOMOBIL

Transition na korak do asfalta, pardon – oblaka!

30.06.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Sudeći prema izvještaju The Daily Telegrapha, korak smo bliže ostvarenju davno zacrtanog sna – letećeg automobila!

Terrafugia Transition je od američke agencije za kontrolu zračnog prometa dobio izuzeće koje omogućava da se taj križanac automobila i zrakoplova koristi u zračnom prometu pod registracijom lakog sportskog zrakoplova, unatoč tome što je, s masom od 648 kilograma, teži čak 54 kilograma. Riječ je o velikom koraku za Transition, jer ova kategorizacija omogućuje da se njime slobodno može upravljati nakon samo dvadeset letačkih sati.

Premda možda tako, barem na prvu, ne djeluje – Transition nije samo zrakoplov, već i punopravni automobil sa svim sigurnosnim elementima regularnih komercijalnih vozila, kao što su zračni jastuci i zone gužvanja. Američka kompanija ne navodi performanse svojeg prvijenca u vožnji asfaltiranim prometnicama, tek da prosječno troši 9,5 litara goriva na stotinu kilometara.

Ipak, pronađe li vlasnik pola kilometra slobodne piste, može uzletjeti te s jednim spremnikom prevaliti do 740 kilometara udaljenosti brzinom od 185 km/h, a nakon slijetanja i sklapanja krila, može ga pospremiti na regularno parkirno mjesto ili u garažu standardne veličine.

No potencijalnim kupcima neće se zavrtjeti u glavi samo zbog visine koju će Transition postići za vrijeme testne vožnje - s cijenom od 1.100.000 kuna sumnjamo da će tako skoro postati narodni autovion. Do prvog kilometra Transitionu je još samo ostalo zadovoljiti stroge testove američke agencije za sigurnost u prometu – NHTSA.