SVI JE ŽELE

Torba stara 50 godina, s potpisom gotovo zaboravljene modne kuće, nova je žudnja fashionistica

31.10.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Na najnovijoj listi najtraženijih artikala koju je objavio Lyst posve neočekivano našla se i kultna torbica 1969 s potpisom francuske modne kuće Paco Rabanne

Lyst je nedavno objavio kvartalni izvještaj u kojem je obuhvaćeno ukupno šest milijuna artikala iz tisuća online trgovina te su izdvojeni najpopularniji proizvodi u trećem kvartalu 2019. godine, a Lystovi stručnjaci kreirali su listu najpopularnije odjeće, obuće i modnih dodataka.

Na ovoj se prestižnoj top ljestvici našla i torbica kuće Paco Rabanne, model 1969, čijem bezvremenskom šarmu nisu odoljele ni slavne zaljubljenice u modu lijepa indijska glumica Priyanka Chopra, kao ni tražena manekenka Emily Ratajkowski.

LYSTov IZVJEŠTAJ

Tko kaže da je bijelim tenisicama odzvonilo? I dalje su među 10 najpoželjnijih modnih komada, iako je model ovoga puta pomalo neočekivan

Pogledaj galeriju

Iako je lansirana još prije 50 godina, ova je torbica još uvijek vrlo tražen modni detalj među fashionisticama.

Efektna metalna torbica zauzela je 10. posljednje mjesto na ovoj listi najpopularnijih modnih komada. No iz godine u godinu raste broj njezinih pretraživanja za čak 31 posto.

Modnu kuću Paco Rabanne osnovao je Francisco Rabaneda Cuervo koji je tijekom španjolskog građanskog rata ostao bez oca, republikanskog časnika kojeg su smaknuli 'frankisti'.

Rabanne koji je ove godine proslavio 85 rođendan oduvijek je bio sinonim za modnu odvažnost, a svoj prepoznatljiv stil konstruiranja odjeće i modnih dodataka duguje svojoj prvoj ljubavi - arhitekturi.

Rođen je u Španjolskoj u obitelji baskijskog podrijetla preselio se s majkom u Francusku 1939. gdje je započeo svoju impresivnu karijeru koja traje i danas. Iako je danas na mjestu kreativnog direktora Paco Rabannea 36-godišnji Julien Dossena, ime ekscentričnog Španjolca je i dalje sinonim za neobičan modni potpis ove kuće koja posljednjih godina bilježi svoj povratak na modnu scenu.

Iako je bilo i prije pokušaja tek je Dossena koji surađuje s tom modnom kućom od 2013. jedini je uspio ovu slavnu kuću vratiti u 'prvu ligu' te učiniti njihove kreacije nosivijima i pristupačnijima.

Dizajner kaže kako je odmah na početku svog mandata počeo razmišljati o tome kako prilagoditi klasične Paco Rabanne komade sadašnjem vremenu. 'Paco Rabbane jakna bi danas bila traper jakna ili lijepo krojena moderna bomberica sa srebrnim detaljima', kaže on.

Ovaj modni kreator u 60-ima je bio enfant terrible francuske modne scene, a njegove se kreacije nosile mnoge modne ikone poput Brigitte Bardot ili Kate Moss.

Na čelu s Julienom zarada Paco Rabannea se 2018. udvostručila u odnosu na 2017, a očekuje se kako će samo dalje rasti.

'U modnom biznisu morate biti potpuno spremni kad dođe vaš trenutak stoga sam vrlo pažljivo odabrao svoj tim koji dijeli moju ambiciju i viziju, tko razumije što želim i vjeruju u mene, ali i koje jako volim. Na sve sam to jako ponosan', kaže ovaj mladi kreativac.