DRUŠTVENA ULOGA

Tko kaže da su uredski tračevi loši?

07.12.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Uredski tračevi, kako pokazuje najnovije istraživanje, i nisu zapravo tako loša stvar

Uredsko ogovaranje vrlo se često ocjenjuje kao gubitak vremena, ali najnovije istraživanje pokazuje da zapravo zaposlenike čini učinkovitijima, a radno mjesto društvenijim i

zabavnijim.

Nizozemski znanstvenici su otkrili da su devet od deset uredskih razgovora zapravo tračevi. No to ne znači da su uredi zločesta mjesta, jer vrlo često ogovaranja su svojevrsni pokazatelji za bolje snalaženje u složenoj radnoj okolini.

'Trač ne mora uvijek imati negativan predznak. U uredu on omogućuje ljudima da se okupljaju i razmjenjuju informacije koje potom i procjenjuju, odnosno vrednuju. Usto, trač u uredu omogućuje ljudima da se pomalo zabavljaju i osjećaju pripadnost i zaštitu koja ide uz grupu ljudi', pojasnila je dr. Bianca Beersma sa sveučilišta Amsterdam koja je i vodila istraživanje.

Tijekom stotina i stotina godina, kako pojašnjavaju znanstvenici, trač je preuzeo važnu društvenu ulogu i zato ga ne treba smatrati u potpunosti negativnim. Naravno, onima koji su predmet ogovaranja trač nije ugodan i to ponajviše zato jer oni ne pripadaju grupi. Sve se u konačnici svodi na pripadnost i prihvaćanje, što su jedne od osnovnih ljudskih potreba.