ZNAŠ LI...

Tko je 'Ukleti Holandez'?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.05.2011 14:04
  • Objavljeno 30.05.2011 u 14:04
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je doslovan prijevod Leteći Nizozemac, u Hrvatskoj se ustalio naziv Ukleti Holandez ili Leteći Holandez

Ukleti Holandez (engleski Flying Dutchman) ukleti je brod koji nikada ne može doći u matičnu luku nego mora ploviti preko svih sedam mora zauvijek. Obično ga se može vidjeti u oluji obasjanog sablasnim svjetlom. Ako se približi drugom brodu, njegova posada će preko njega pokušati poslati na kopno pisma upućena ljudima koji su odavno umrli.

Prema nekima, priča je nizozemska. Drugi tvrde da je zasnovana na engleskom romanu 'The Phantom Ship' iz 1837. No svi se slažu da se radi o brodu iz 17. stoljeća koji je pripadao trgovačkom društvu Nizozemska istočnoindijska kompanija. Plovio je na ruti od Europe do Indije i kada je prolazio kraj rta Dobre nade na krajnjem jugu Afrike zapao je u oluju. Tada se kapetan zakleo da će obići rt pa makar morao ploviti do Sudnjega dana. Drugi izvori kažu da se na brodu tijekom plovidbe dogodio strašan zločin pa se posada zarazila kugom zbog čega nisu smjeli uploviti ni u jednu luku. Od tada, brod i njegova posada su osuđeni da plove zauvijek i da se nikada ne iskrcaju na obalu.

Legenda kaže da svaki brod koji na otvorenom moru susretne Ukletog Holandeza očekuje neka strašna nesreća.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi