UPAMTITE IME LORDE

Tko je dobitnica Grammyja hrvatskih korijena?

29.01.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Ovoj neobičnoj tinejdžerici mnogi predviđaju blistavu glazbenu karijeru. Dobro upamtite ime Lorde!

Na nedavnoj dodjeli Grammyja trijumfirala je 17-godišnja Novozelanđanka pravog imena Ella Yelich-O'Connor odnijevši prestižne nagrade za pjesmu godinu i najbolju pop solo izvedbu.

Mlada alt heroina, nova je glazbena senzacija koja je svojim zaraznim singlom 'Royals' zavladala svjetskim top ljestvicama.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Lorde.

Lorde je rođena 7. studenoga 1996. u Aucklandu kao Ella Maria Lani Yelich-O'Connor, a umjetničku crtu naslijedila je od majke Sonje Yelich, nagrađivane novozelandske pjesnikinje, kćeri hrvatskih emigranata iz Dalmacije.

Ima stariju sestru Jerry, mlađeg brata Angela i mlađu sestru Indiju.

Grandiozno umjetničko ime Lorde odabrala je jer je oduvijek, kako kaže, bila fascinirana aristokracijom, no lord je zvučalo previše muški pa je dodala samo 'e'. 'Ljudi misle da to ima neke veze s religioznošću, ali nema', objašnjava.

Pozornost glazbenog svijeta skrenula je EP-om 'The Love Club', a zatim je uslijedio senzacionalni singl Royals

Njezin singl 'Royals' proveo je ukupno šest tjedana na prvom mjestu Billboard Alternative Charta, što je ujedno prvi put u povijesti te liste da se jedna izvođačica toliko dugo zadržala na samom vrhu. Prije nje, to je pošlo za rukom Alanis Morissette, i to 1995. singlom 'You Oughtta Know'. A videospot za tu stvar trenutačno ima više od  42 milijuna pregleda.

Stihove za nagrađenu stvar 'Royals' napisala je za pola sata!

Lorde je svoj prvi ugovor s Universal Recordsom potpisala kada je imala svega 12 godina!

Od glazbenika cijeni Kanyea Westa, Nicki Minaj, Ettu James, Otisa Reddinga, Princea, Cata Stevensa, Neila Younga, Fleetwood Mac, Burial, The Weeknd...

Za sebe kaže da je sasvim obična tinejdžerica. I dalje pohađa istu javnu srednju školu, a kod kuće nema zvjezdani status. 'Mama mi svake večeri uzme iPhone tako da dovršim zadaću i odem na vrijeme spavati, inače bih cijelu noć provela na Facebooku i Instagramu.'

Kao dijete obožavala je filmove Davida Lyncha, gutala je čudne knjige i voljela je obilaziti muzeje. 'Družila sam se samo sa starijima, a glazba i pisanje bili su mi samo hobi. Nisam imala ideju čime bih se željela baviti u budućnosti', rekla je Lorde koja bi voljela jednoga dana studirati filmsku umjetnost ili medije.
 
Njezin modni stil vrlo je minimalistički: jednostavna odjeća uglavnom u crnoj boji, oči naglašene tušem, duga kovrčava kosa i ruževi tamnijih nijansi.

U vezi je s Jamesom Loweom, sedam godina starijim fotografom kineskog podrijetla.