ZNAŠ LI...

Tko je bio Shaka?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 10:54
  • Objavljeno 21.02.2011 u 07:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Njegova majka je skrivala da je trudna, govoreći da joj trbuh raste od shake, crijevne bube, pa mu otud i ime

Poznat je još i kao Shaka Zulu, a jedan od najvećih i najpoznatijih poglavica plemena Zulu. Najzaslužniji za pretvaranje Zulua iz malog plemena u narod.

Otac mu je bio poglavica plemena, a majka kći poglavice drugog plemena. Prema legendi, rodio se kao izvanbračno dijete, pa ga je otac protjerao. Kada mu je otac umro, preuzeo je vlast 1812. godine. Odlikovao se velikom hrabrošću. Ideje i vojne doktrine koje je prihvatio kod drugog poglavice, prenio je na svoj narod. Bio je okrutan kralj. Pravi diktator. Kada mu je majka umrla, poludio je. Naredio je tromjesečni post, nikakvi usjevi se nisu smjeli sijati iduće godine, mlijeko se nije koristilo, svaka žena koja bi tada zatrudnjela, bila bi ubijena zajedno sa suprugom. Krave su ubijane da bi telci shvatili kako je biti bez majke.

Njegovoj polubraći je prekipjelo. Više puta su ga pokušali ubiti, da bi uspjeli 22. rujna 1828. Shaka je imao samo 47 godina. Na samrti im je rekao da su bezveze okrvavili ruke jer će 'lastavice' dobiti zemlju. Lastavice su ime za bijele doseljenike.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!