ZNAŠ LI...

Tko je bio Minotaur?

13.07.2009 u 07:13

Bionic
Reading

Minotaur je bio mitsko čudovište koje je imalo ljudsko tijelo i glavu bika

Živio je na Kreti, u jednom labirintu, a ondje ga je zatvorio kralj Minos.
Prije nego što je postao kralj, Minos je od boga Posejdona zatražio znak da će on, a ne njegov brat, doći na prijestolje. Posejdon se složio te je poslao bijelog bika, ali pod uvjetom da ga Minos njemu žrtvuje. Prekrasan bik izišao je iz mora, a Minosu je bio tako lijep da je radije žrtvovao drugoga bika, misleći da Posejdon neće primijetiti. Posejdon se razbjesnio te je učinio da se Minosova žena Pasifaja ludo zaljubi u bika, a bika je učinio divljim.

Tako je Pasifaja začela i rodila polubika i polučovjeka - Minotaura. Pasifaja ga je odgajala dok je bio dijete, ali kako je rastao, tako je postao bjesniji. Delfijska proročica rekla je Dedalu (najvještijem letaču) da sagradi labirint u kojem će držati Minotaura.

Divljeg Minotaura ubio je Tezej uz pomoć Arijadne. Ona se, naime, zaljubila u Tezeja koji je s drugim Atenjanima bio zatvoren u labirintu te mu je dala klupko vune čiji je trag slijedio i spasio se. Osim toga, dala mu je i magični mač kojim je ubio Minotaura.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!