POTPUN PREOKRET

Tko bi rekao da tračanje može biti korisno

29.01.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, trač može biti društveno koristan i dovesti do pozitivnih promjena kod nekih ljudi

Iako nas uče da je ogovaranje pogrešno i nepristojno, znanstvenici ipak tvrde da je društveno iznimno korisno. Najnovije istraživanje pokazuje da prenošenje tračeva može posramiti zlostavljače i varalice i to na način da oni promijene svoje ponašanje! Dakle tračevi su u konačnici društveno korisni.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 216 žena i muškaraca pokazuje da, kada do ljudi dopru neki tračevi o njima samima i njihovom lošem ponašanju, oni osjete sram i shvaćaju da moraju promijeniti nešto. U velikoj mjeri to onda i čine, objavljeno je u časopisu Psychological Science.

'Skupine koje dopuštaju ogovaranje više podržavaju suradnju i nesebičnost od onih skupina u kojima se ne ogovara. Osim toga, u takvim skupinama događaju se promjene nabolje u ljudima, a sve to kao rezultat ogovaranja', pojasnio je dr. Matthew Feinberg sa sveučilišta Stanford.

Naravno, ogovaranje ima koristan učinak samo kada su istinite stvari koje se govore. Međutim ako nekoga ogovarate, a zapravo iznosite neistine, onda neće biti onog korisnog učinka - na kraju ste samo osoba koja voli tračati i u konačnici ste vi ti koji se trebate mijenjati.