IDEALNO ZA LJETO

Tjestenina na pet načina gotova za manje od pola sata

09.07.2016 u 08:54

Bionic
Reading

Uz vijest da toliko omražena tjestenina nije krivac za višak kilograma, već da nam može pomoći u održavanju vitke linije, ljetni odmor idealan je za to da češće pripremamo ukusna, a brzo gotova jela i ne mučimo se uz vrućinu štednjaka

Prije nego što odlučite u kojim ćete laganim i ukusnim receptima s tjesteninom uživati nije zgorega znati kako skuhati i pripremiti ukusne špagete ili penne da ne budu gumasti ili ljepljivi. Ljubiteljice tjestenine Maureen B. Fant i Oretta Zanini De Vita za Yahoo Food otkrile su nekoliko osnovnih pravila za to da ona bude spravljena kako treba. Za početak na pola kilograma tjestenine dovoljne su dvije žlice soli u četiri do maksimalno pet litara vode. Nadalje, nije svaka tjestenina jednake kvalitete pa treba malo eksperimentirati kako biste pronašli onu koja je vama najbolja i najukusnija.

Kako je ona jedan od glavnih izvora ugljikohidrata, zadnjih godina je na lošem glasu kod svih onih koji provode eliminacijske dijete, ali znanstvenici su došli do novih saznanja koja će oduševiti sve gurmane. Istraživanje mediteranskog neurološkog instituta Neuromed I.R.C.C.S. pokazalo je da je konzumiranje tjestenine zapravo povezano s nižim indeksom tjelesne mase (BMI). Voditeljica tog istraživanja, objavljenog u časopisu Nutrition and Diabetes, Licia Iacoviello s instituta Neuromed, kaže da ljudi danas sve češće izbjegavaju tjesteninu smatrajući je nezdravom te je u potpunosti izbacuju sa svojih jelovnika.

Voditeljica istraživanja Iacovello poručuje da je ključ zdravog života u mediteranskoj prehrani i umjerenosti u jelu: 'U svjetlu novih podataka možemo reći da izbjegavanje tjestenine nije ispravan stav. Tjestenina je fundamentalna komponenta talijanske mediteranske prehrane i nema razloga da je izbacujemo s jelovnika. Poruka je ovog istraživanja ta da je mediteranska prehrana, kad se jede u umjerenim količinama i poštuje različitost njenih elemenata (tjestenine u prvom redu), jako dobra za zdravlje.'

Stoga se, barem tijekom odmora, možemo malo više opustiti i češće uživati u ukusnim jelima s tjesteninom.

Mirisan pesto genovese

Jednostavan recept talijanskog chefa Antonija Carluccuija vrlo je ukusan i nije ga teško napraviti.

Potrebni sastojci:
2 šake listova svježeg bosiljka
češanj češnjaka
25 g pinjola
oko 125 ml maslinova ulja
4 velike žlice svježe naribanog parmezana
4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
sol

Priprema:
Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiksati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu. U svakom slučaju, prvo nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka. U mužaru zgnječite češnjak pa stavite listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak. U njega zatim dodajte sir i dobro izmiješajte te posolite. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako isprobajte umak prije nego što ga odlučite zasoliti.

Kremasta carbonara

Ljubitelji vrhnja, slanine i jaja uživat će u ovom receptu, a kao i prethodni, vrlo je brzo gotov.

Sastojci:
2 velika jaja i 2 žumanjka
30 grama parmezana
39 grama sira grana padano
crni papar i sol
žlica maslinovog ulja
100 grama pancete ili slanine, narezane na tanke ploške
pakiranje špageta

Priprema:
Zagrijte vodu u većem loncu i odmah je prelijte u zdjelu te pustite da stoji dok ne pripremite slaninu i ostale sastojke. U drugoj pak zdjeli pomiješajte jaja, žumanjke i obje vrste sira. Dodajte prstohvat soli i malo papra. Zatim stavite novi lonac vode da zavri. Za to vrijeme u tavici prepržite trakice slanine ili pancete pa stavite sa strane. Čim voda proključa, skuhajte špagete, ocijedite i sačuvajte šalicu vode u kojoj su se kuhale. Vratite tavicu sa slaninom na vatru, dodajte špagete i miješajte minutu do dvije. Sada izlijte vodu iz zdjele koja se grijala od početka pripreme. U toplu zdjelu stavite špagete i slaninu pa umiješajte jaja i sir. Ako jelo nije dovoljno kremasto, možete dodati malo vode od kuhanja tjestenine koju ste sačuvali. Poslužite odmah te naribajte malo parmezana, po želji.

Morski recept s dagnjama

Uz klasične recepte, uvijek je dobrodošla promjena, primjerice kombinacija s dagnjama.

Sastojci:
300 g tjestenine (linguini, špageti...)
3 žlice maslinovog ulja
češanj češnjaka
400 g pelata
350 g mesa dagnji
1 dcl bijelog vina
sol, papar, svježe lišće peršina

Priprema:
Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice. Na maslinovom ulju popržite cijeli češanj češnjaka koji možete sitno naribati ili nasjeckati. Zatim mu dodajte nasjeckane pelate, kratko dinstajte pa dodajte meso dagnji i bijelo vino te dinstajte još oko pet minuta, odnosno dok alkohol malo ne ispari. Na kraju posolite, poparite i začinite svježim lišćem peršina.

Tjestenina al burro

Ovaj vam pak recept omogućuje da uz malo parmezana i maslaca vrlo brzo možete napraviti pravu poslasticu s tjesteninom.

Sastojci:
450 g tjestenine penne rigate
pola šalice svježe naribanog parmezana
2 žlice maslaca
malo soli

Priprema:
Zasolite kipuću vodu u loncu te skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Potom je ocijedite i dio vode sačuvajte sa strane u šalici. Ocijeđenu je prebacite u duboku zdjelu i dodajte malo vode od kuhanja. Zatim umiješajte parmezan i maslac. Ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi vruća tjestenina otopila sve sastojke.

Tjestenina all’olio

Ovo je recept vrlo sličan tjestenini al burro, ali ima nešto više sastojaka, a drugačiju će boju imati zbog mljevene crvene paprike.

Sastojci:
žličica soli
450 g špageta
3 češnja zgnječena ili sitno nasjeckana češnjaka
pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo svježe mljevene crvene paprike
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
naribana korica polovice limuna, po želji
svježe naribani parmezan, količina po želji

Priprema:
Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi pomiješajte češnjak, maslinovo ulje, žličicu soli i mljevenu papriku te zagrijte na srednje jakoj vatri povremeno miješajući. Lagano dinstajte otprilike osam minuta, sve dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju. Ocijedite tjesteninu, no ostavite sa strane četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala. U tavicu s češnjakom, maslinovim uljem, soli i paprikom dodajte tjesteninu i dio vode od kuhanja. Po želji dodajte naribanu limunovu koricu i svježi peršin te, ako je potrebno, začine. Tjesteninu prebacite u veliku zdjelu za serviranje i poslužite posuto naribanim svježim parmezanom.

A što s ostacima tjestenine?

Često se znamo preračunati pa u loncu ostane viška tjestenine, no i ona se da naknadno iskoristiti. Jedan od najobičnijih načina za to jest da je pomiješate sa svježim sirom, posolite ili pošećerite, prelijete s malo vrhnja i zapečete u pećnici. Također možete složiti salate s tunom, povrćem ili mesom, ali i i konkretan ručak.

Sastojci:

2 šalice ostataka tjestenine
2 jaja, razmućena
sol i svježe mljeven papar
žlica maslinova ulja
žlica nasjeckanog peršina

Priprema:
U zdjeli izmiješajte tjesteninu i izmućena jaja te po potrebi dodajte malo papra i soli. Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i dodajte tjesteninu pazeći da je jednakomjerno rasporedite po tavi. Pecite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, oko šest do osam minuta. Servirajte je i pospite peršinom.