GABRIELLA CILMI

Teen zvijezda koju slušaju i odrasli

25.11.2008 u 20:00

Bionic
Reading

Uspoređuju je s Amy Winehouse zbog fascinantnog glasa i rokerskog imidža. Ona je Gabriella Cilmi, 17-godišnja zvijezda iz Australije koja je pjesmom 'Sweet About Me' osvojila svijet glazbe i stekla mnoštvo obožavatelja

S problematičnom Amy svaka sličnost počinje i završava s Gabriellinom tamnom kosom i sjajnim glasom, koji najviše dolazi do izražaja u pjesmama s prizvukom 60-ih, inspiriranima jazzom i bluesom. Mlada Australka talijanskih korijena koja je u listopadu napunila 17 godina još je svježe lice na sceni, miljama daleko od droge i alkohola koji uništavaju talentiranu Amy

Gabriella se svojim izgledom ne razlikuje puno od svojih vršnjakinja, a obožava crnu odjeću i gothic nakit. Naizgled je sasvim obična cura, no njezina zarazna stvar Sweet About Me nam mjesecima ne izlazi iz glave.

Pjesma s njezinog prvijenca 'Lessons To Be Learned' prva mjesta top ljestvica osvojila je zaobilaznim putem. Iako se dugo vremena nalazila negdje oko 20. mjesta, tek kad se pojavila u reklami za Rexonu pjesma je postala hit, a pjevač Oasisa Liam Gallagher je rekao da mu je upravo to najdraža pjesma u ovoj godini.

'Tu sam pjesmu napisala prošle godine kad sam prvi put išla u Pariz. Već sam neko vrijeme živjela u Londonu i još uvijek mi nije bilo jasno da u drugu državu možeš doći za tri sata, i to vlakom. Iz Australije ti trebaju 24 sata da dođeš bilo kamo', kaže simpatična Gabriella.

Slatka teen zvijezda rođena je u Melbourneu 10. listopada 1991. u obitelji talijanskog podrijetla. Iako njezini roditelji za vrijeme Gabriellina odrastanja nikad nisu posjetili domovinu, uvijek su bili jako vezani za rodni kraj svojih predaka.

'I mama i tata su podrijetlom iz južne Italije, a budući da sam cijeli život slušala talijanski jezik u kući, poželjela sam ga naučiti kako treba i u školi. No kad su me profesori čuli rekli su mi da nemaju pojma kojim jezikom govorim. Ispostavilo se da moji roditelji govore dijalektom koji u sebi ima primjese albanskoga', otkrila je glazbenica.

U njihovom domu uvijek je bilo veselo i glasno, a glazba je stalno odjekivala njihovom kućom.

'Kao dijete sam uživala slušati stare ploče Led Zeppelina, Janis Joplin i Suzi Quatro', rekla je Gabriella. U dnevnoj sobi imala je i klavir koji je kupio njen otac. Ne doduše zato što ga je netko u kući svirao, već zato što mu je lijepo izgledao. Priznaje da je jedva dočekala priliku da ga konačno nauči svirati. Ipak, u to vrijeme osmogodišnju Gabriellu učiteljica u školi odmah je otpisala jer 'nije imala nimalo sluha'.

'Možda bih joj sad trebala poslati primjerak albuma', smije se Gabriella. Iako je odustala od klavira, nije željela odustati od glazbe. 'Sjećam se, kad sam imala 10 godina, sjedila sam na kauču i gledala TV. Vrtjela se snimka Cata Stevensa koji je pjevao 'Father And Son' i ne znam zašto, ali osjetila sam neku čudnu povezanost i poželjela sam pjevati', kaže Gabriella.

Nije dugo prošlo i u dobi od 12 godina s četiri dečka iz susjedstva već je imala rock bend. S njima je imala svakodnevne probe u garaži i najčešće su svirali hard rock, uglavnom repertoar legendarnih Zeppelina.

Svake godine u Melbourneu jedan od njezinih ujaka organizira festival u povodu rođenja Djevice Marije. Ta La festa de la Madonna privlači stotine posjetitelja koji slušaju glazbu, plešu, jedu i piju. Ujak ju je kad je imala 13 godina zamolio da otpjeva koju pjesmu budući da se stalni bend koji je svirao pjesme Abbe nije pojavio.

'Nije mi se sviđala ta ideja, ali mi nije ostavio puno izbora. Pjevala sam 'Jumping Jack Flash', ali mislim da publika nije bila previše oduševljena. Kako znam? Pa tako što je žena poslije mene otpjevala opernu ariju i dobila je ogroman aplauz', ispričala je Gabby.

Ipak, barem je jedan čovjek bio impresioniran. I to nitko drugi nego predstavnik najveće nezavisne australske producentske kuće koji joj je odmah ponudio ugovor. Mladu su pjevačicu povezali s inozemnim glazbenim kućama i uskoro je Gabriella počela surađivati s uglednim producentima. Tijekom sljedeće četiri godine radila je na svom debitantskom albumu. Gabriella je željela ostati u rock vodama, dok je producent želio da pjeva pop, jer cura koja zvuči poput Zeppelina, smatrao je, izgleda smiješno.

Prijateljima iz škole nije govorila čime se bavi, a putovanja u Los Angeles ili London za vrijeme školskih praznika objašnjavala je kao posjete rođacima u Italiji ili Queenslandu. 'U slučaju da sve izjalovi, nisam htjela da znaju što radim. No kasnije sam im priznala. Nisu bili previše uzbuđeni oko toga jer svi oni imaju neke svoje hobije. To im je totalno kul', rekla je Gabby.

Zadnjih godinu dana Gabby živi u Londonu s majkom, dok je otac ostao u Melbourneu s njezinim 13-godišnjim bratom. Majka je ne pušta iz vida, a Gabby se šali da na nju vreba poput jastreba. 'Teško da mi se tako skoro može dogoditi da skrenem iz kolosijeka. Mislim da je moju obitelj šokiralo to što su me počeli uspoređivati s Amy Winehouse, a svaki moj rođak me nazvao osobno i upozorio me da slučajno ne budem kao ona, jer u protivnom…', otkrila je Gabby.